"Ik heb altijd gedacht dat het Paradijs een soort bibliotheek zou zijn" - Jorge Luis Borges

Middernachtskinderen van Salman Rushdie weer beschikbaar

woensdag, 24 augustus 2022

[Nieuws] Uitgeverij Pluim, de nieuwe uitgeverij van Salman Rushdie, laat er geen gras over groeien. Direct na de moordaanslag op Rushdie, nu bijna twee weken geleden, maakte uitgever Mizzi van der Pluijm van Uitgeverij Pluim bekend zo snel mogelijk de belangrijkste boeken van Rushdie weer uit te brengen. Welnu, nog geen tien dagen later is Rushdies grote roman (532 pagina’s) Middernachtskinderen weer beschikbaar. Hulde aan de uitgeverij om dit zo snel te fixen.

De schrijver werd 12 augustus tijdens een voordracht in New York door een moslim fundamentalist tien keer gestoken. Rushdie is herstellende maar zal blijvend letsel overhouden aan de aanslag. Wereldwijd werd er geschokt gereageerd op de aanslag. Margaret Atwood, schrijver van onder andere de The Handmaid’s tale schreef in The Gardian en NRC: “Rushdie was er niet op uit een held van het vrije woord te worden, maar is dit nu wel. Alle schrijvers, overal – voor zover geen staatslakeien of gehersenspoelde robots – zijn hem veel dank verschuldigd.” Bazarow columnist Liliane Waanders riep in haar laatste column op Rushdie vooral weer te gaan lezen: “Dat is het enig juiste antwoord op wat er in Chautauqua gebeurde: er voor zorgen dat Salman Rushdie door zoveel mogelijk mensen gelezen wordt.” Uitgeverij Pluim maakt dit met de nieuwe uitgave van Middernachtskinderen weer mogelijk. Ook De duivelsverzen en Joseph Anton worden zo snel mogelijk weer herdrukt.

Over Middernachtskinderen
“Saleem Sinai komt op 15 augustus 1947, klokslag middernacht, ter wereld, precies op het moment dat India onafhankelijk wordt. Hij is een van de duizend-en-één middernachtskinderen, die allen over bovennatuurlijke eigenschappen beschikken. Zo heeft Saleem een reukorgaan waarmee hij de gevoelens van anderen kan ruiken. Saleem wordt de bemiddelaar tussen de nieuwe Indiase bovenlaag en het ‘oude’ India van waarzeggers, bedelaars en fakirs. Er volgen dertig jaar van godsdiensttwisten, afscheidingen en staatsgrepen – en Saleem staat er met zijn neus bovenop. ‘Middernachtskinderen’ werd in 1981 bekroond met de Booker Prize en in 2008 uitgeroepen tot ‘The Best of the Booker’, de beste prijswinnaar in het veertigjarig bestaan van de Booker Prize.” [Tekst van de achterflap].

De Volkskrant nam in 2016 Middernachtskinderen op in de lijst van 100 belangrijkste boeken van de afgelopen 100 jaar. Middernachtskinderen verscheen in 1981. De Volkskant: “Magisch-realistisch epos over de Indiaas-Pakistaanse onafhankelijkheid in 1947, aan de hand van de belevenissen van Saleem Sinai, toegerust met krachtige bovennatuurlijke eigenschappen.”

Yoga Magazine

Roeland Dobbelaer


Tiktok kinderboek: 'Mystery Guest' van Maren Stoffels

zaterdag, 4 mei 2024

Door Nico Voskamp Mirza klimt langs de regenpijp omhoog naar het slaapkamerraam van haar vriendi...


Overzicht: Nieuwe boeken over de Tweede Wereldoorlog

zaterdag, 4 mei 2024

Vandaag is het 4 mei 2024 en herdenken we de slachtoffers onder andere uit de Tweede Wereldoorlog....


Podcast literatuur: De Nieuwe Contrabas 137– De rivaliserende talenten van A.F.Th. van der Heijden

vrijdag, 3 mei 2024

Hans en Chrétien praten over de opmerking van CPNB-directeur Eveline Aendekerk dat "De Nieuwe Cont...


Oproep: Krijg je een boek, geef er twee weg!

vrijdag, 3 mei 2024

Uitgeverij Blossombooks uit Zeist, gespecialiseerd in het uitgeven van boeken voor jongeren, is een...