"Ik heb altijd gedacht dat het Paradijs een soort bibliotheek zou zijn" - Jorge Luis Borges

Nieuws: Nominaties Beste Theologische Boek van 2023

vrijdag, 13 oktober 2023

Welk boek wordt het Beste Theologische Boek van 2023? De prijs wordt jaarlijks toegekend voor het boek dat een theologisch thema het meest toegankelijk maakt voor een breed publiek. De winnaar van het Theologische Boek van het Jaar 2023 wordt op 27 oktober bekend gemaakt tijdens de Nacht van de Theologie.

De jury voor de boekenprijs wordt traditiegetrouw gevormd door recensenten van dagblad Trouw en het Nederlands Dagblad. Vijf titels maken dit jaar kans op de prijs.

Dit zijn de genomineerden:

Kerk, kolonialisme en slavernij: Verhalen van een vervlochten geschiedenis – Bente de Leede en Martijn Stoutjesdijk (red.) (Kok Boekencentrum).

Hereditas Nexus

Marijke Laurense op Bazarow over dit boek: “Naast de Max Havelaar en Anton de Koms ‘Wij slaven van Suriname’ verplichte lectuur dus voor in elk geval iedereen die zich betrokken voelt bij een (protestantse) kerk. Plus voor wie bij de thema’s kolonialisme en slavernij wel eens denkt: ‘Ja, dat weten we nu wel’ of ‘Dat was mijn schuld toch niet?’. Ja, zelfs als u geen christelijke achtergrond heeft, want ook het verlichtingsdenken blijkt heel wat ranzige boter op het hoogmoedige hoofd te hebben.”

Verbonden voor het leven. Een theologisch ethisch voorstel rond homoseksualiteit en seksuele diversiteit – Ad de Bruijne (Kok Boekencentrum)

Levenslessen van een rabbijn – Awraham Soetendorp en Annemiek Leclaire (Uitgeverij Balans)

Evert van der Veen op Bazarow over het boek: “Misschien wel het meest indrukwekkende verhaal, dat tegelijk Soetendorps eigen levensdrang vertolkt, gaat over een vader en zijn zoon in het concentratiekamp. De vader wil een stukje vet aansteken ter gelegenheid van het Chanoeka feest, waarbij het licht symbool staat voor de overwinning van onderdrukking. Het jongetje roept: ‘Maar dat hebben we nodig om te overleven!’ De vader zegt: ‘Jongen, een mens kan een tijd in leven blijven zonder voedsel, en een paar dagen zonder water, maar geen moment zonder hoop’.”

Levenslessen. Hoe oude wijsheid jouw leven in bloei zet – Nikolaas Sintobin (Kok Boekencentrum)

Wolter Huttinga op Bazarow over dit boek: “Sintobin verloochent nergens zijn christelijke verworteling, maar probeert te laten zien dat de christelijke traditie behulpzaam kan zijn om het leven goed en mooi te leven. Het boek is diep doordrongen van de ingewikkelde dilemma’s – of zeg maar gerust de ‘existentiële opdrachten’ – waar ieder mensenleven bol van staat.”

Rebelleren voor het leven. Een dominee in actie voor klimaatrechtvaardigheid – Rozemarijn van ‘t Einde (Kok Boekencentrum)

Redactie Bazarow


Longlist Europese Literatuurprijs 2024 bekend gemaakt

donderdag, 16 mei 2024

Gisteren maakte het Letterenfonds de Longlist Europese Literatuurprijs 2024 bekend. “Veertien rom...


Onderzoek: ‘Pagina’s vol plezier’ deel 4: Engels lezen? Mag, maar vergeet je Nederlands niet

donderdag, 16 mei 2024

Engelstalige boeken worden steeds meer gelezen in Nederland, met name door de jongere generatie. Ne...


Nieuws: Impuls leesbevordering en taal in Friesland

woensdag, 15 mei 2024

Hou jij ervan om met een goed boek in een stoel te kruipen en je te verliezen in een verhaal? Voor...


Oproep: Schrijfwedstrijd: Hoe komen we tot politiek die werkt?

woensdag, 15 mei 2024

De Marc Chavannesprijs is een wedstrijd voor schrijvers tot en met 35 jaar. Zij kunnen tussen 10 me...