"Ik heb altijd gedacht dat het Paradijs een soort bibliotheek zou zijn" - Jorge Luis Borges

Recensie Reisboek: Amsterdam

Donderdag, 28 maart, 2024

Geschreven door: Cris Toala Olivares
Artikel door: Evert van der Veen

Boeiend portret van de Nederlandse hoofdstad

Dit boek is een eerbetoon aan Amsterdam ter gelegenheid van het 750-jarig bestaan van de stad. Het boek biedt een veelzijdig beeld van deze dynamische stad met zijn variëteit aan gebouwen (oud en modern), mensen en infrastructuur. Alle seizoenen komen voor en de winteropnamen zijn erg sfeervol.

In de persoonlijk getinte inleiding vertelt Cris Toala Olivares dat hij door ouderen veel over Nederland en zijn geschiedenis heeft geleerd. Toen hij bij revalidatiecentrum Overtoom werkte, wandelde hij met mensen in het Vondelpark en zo leerde hij de stad kennen: “Amsterdam was voor mij een open museum met veel geschiedenis” (p. 9).

Op de fiets
Al fietsend begon Cris foto’s te maken en op bijzondere wijze belandden zijn foto’s bij de Telegraaf, waar men zijn talent zag en hem direct bij de fotoredactie aannam.

Zo kreeg hij de gelegenheid om overal dicht bij te zijn en kwam hij met uiteenlopende mensen en situaties in aanraking. Voor dit boek reisde hij ook met een helicopter en per boot.

Kookboeken Nieuws

De foto’s hebben vaak bijzondere invalshoeken en juist de kleinschaligheid en close-up fotografie maakt dat de grote stad echt dichtbij komt. Luchtopnamen zorgen dan weer voor een mooi tegenwicht en bieden grote overzichten; zo laten deze foto’s ook goed zien hoeveel water er door de stad stroomt. Andere foto’s laten zien hoe een auto en oude fietsen uit de gracht worden gehaald maar ook iemand die in het water is gevallen. Opmerkelijk is een man met een trompet in een bont geschilderd bootje. Ik meen hem wel eens vaker te hebben gezien.

Boek voor Amsterdammers
Dit boek is denk ik vooral interesant voor Amsterdammers die zich in de vele mensentypen kunnen herkennen. Toeristen verwachten misschien eerder een wat stereotiep overzicht van alle bekende gebouwen maar Cris heeft die niet allemaal van dichtbij vastgelegd. Sommige gebouwen mis je dan toch wel, zoals het Rijksmuseum, het Centraal Station en het Concertgebouw. Wel zijn er foto’s van het Holocaust Namenmonument, interieuropnamen van het Anne Frank huis en de grote, kleurige afbeelding van Anne Frank op de zijkant van het gebouw van NDSM.

Amsterdam is een zeer multiculturele stad maar dat zie je in dit boek niet zo duidelijk terug. Opmerkelijk is de foto die in het prostitutiemuseum is genomen en bijzonder zijn de luchtopnamen van Pampus en de Zeeburgertunnel.

Cris Toala Olivares is afkomstig uit Ecuador en groeide op in Nederland. Hij heeft dit boek Amsterdam grotendeels zelf gefinancierd. Aan dit boek Amsterdam heeft Cris tien jaar gewerkt. Het boek heeft een Nederlands- en Engelstalige inleiding en geeft een boeiend, kleurrijk en veelzijdig portret van onze hoofdstad.

Eerder verscheen van hem Living with volcanoes. Geïnspireerd door een vulkaanuitbarsting in Ecuador trok Olivares de wereld over, op zoek naar vulkanen. Het leverde prachtige en indrukwekkende beelden op.

In 2016 publiceerde Olivares The Amsterdam Canals. Hij werkt voor Reuters, Associated Press en National Geographic en won de Zilveren Camera en de Magnum Photography Award. Hij maakte foto’s in Gaza en Egypte en legde daar oorlogen en conflicten vast maar was ook in het Amazonegebied.

Voor het eerst gepubliceerd op Bazarow

Leesadvies voor jongeren

Wil je Amsterdam eens van een ándere kant beleven? Ga op reis in dit boek!

Boeken van deze Auteur: