De Allergrootste

Zaterdag, 17 september, 2022

Geschreven door: Davide Morosinotto
Artikel door: Jaap Friso

Ze is de baas van de piraten

[Recensie] Slik, zeshonderd pagina’s waarin maar liefst zeventig personages voorkomen. En dan gaat het ook nog over het China van de negende eeuw. Niet meteen dat je denkt, dit ga ik eens lekker lezen in de vakantie. En toch, als je er aan begint, ga je voor de bijl. Wonderlijk, hoe onderhoudend en meeslepend een boek kan zijn over een onderwerp dat klinkt als taaie kost.

De Allergrootste is gebaseerd op het levensverhaal van Ching Shih, die echt heeft bestaan. Als ‘Madame Ching’ was ze een beroemde piraat tijdens de Qing Dynastie en gaf ze leiding aan tienduizenden piraten. In dit verhaal heet ze Yu en volgen we haar vanaf dat ze zes jaar oud is. Ze blijkt een enorm talent te hebben voor de Oosterse vechtkunst en ontwikkelt zich al tijdens haar puberteit tot een meedogenloze piraat. Op haar negentiende heeft ze het bevel over een eigen vloot en is ze de schrik van de Chinese zee. Yu wordt gevangen genomen en gemarteld, maar overleeft en maakt zich op voor het ultieme gevecht.

Morosinotto bijt zich op een wonderlijke manier vast in het leven en karakter van Yu. We leren haar kennen als keukenhulpje: “Zij die ooit de Allergrootste zou gaan heten struikelde over een krukje dat ineens in de weg stond”. De ontmoeting met een jongen heeft grote gevolgen voor de rest van haar leven. Zijn opa is een meester in de krijgskunst en via hem wordt zij dat ook. Morosinotto slaat steeds een aantal jaren over en die tijdsprongen geven een enorme dynamiek aan het verhaal. Voor je het weet behoort ze de bemanning van een piratenschip en in het volgende hoofdstuk heeft ze een eigen boot waar ze de leiding heeft. Een boeiende levensgeschiedenis met een rijkdom aan thema’s en invalshoeken.

Yu komt nogal wat mensen tegen die haar lijken te verloochenen en daarmee gaat het voor een groot deel over loyaliteit. Wie kun je vertrouwen en welke omstandigheden maken het dat iemand dan weer je beste vriend en dan weer je grootste vijand lijkt te zijn.

Dans Magazine

De Italiaanse successchrijver Davide Morosinotto (onder andere van Het mysterieuze horloge van Walker & Dawn en Twee fonkelrode sterren in de blinkend witte sneeuw) schreef het boek in een paar maanden tijdens de eerste coronagolf. Hij publiceerde telkens een hoofdstuk online en kreeg veel feedback van lezers die hij achterin allemaal bedankt. De woorden moeten uit hem zijn gestroomd en dat is voelbaar. Vooral de gevechten zijn adembenemend beschreven.  De Allergrootste boeit van begin tot het einde en is bijna niet weg te leggen.

Eerder verschenen op JaapLeest