De 3 bestaat niet

Zaterdag, 27 juni, 2020

Geschreven door: Gerbrand Bakker
Artikel door: Jannie Trouwborst

Wandelen door de Eifel met Gerbrand Bakker

[Recensie] In 2010 wint Gerbrand Bakker de prestigieuze International IMPAC Dublin Literary Award voor zijn debuutroman Boven is het stil (vertaald door David Colmer in het Engels als The Twin). Bakker is de eerste Nederlander die deze internationaal hoog aangeschreven prijs voor literaire romans krijgt. Van het geld dat dat hem oplevert, besluit hij een huis te kopen in de Eifel. In de jaren die volgen, werkt hij volhardend aan zijn Eifeltuin. Hij voelt zich er al snel thuis en de dorpsbewoners zijn trots op hun ‘weltberümte Schriftsteller’.

En toch: alleen is maar alleen en dus komt Jasper bij hem wonen, een bijzondere hond. Samen verkennen ze wandelend de omgeving, in steeds langere wandelingen. Tot het noodlot toeslaat en Jasper overlijdt. Weer alleen, of toch niet?

In de serie Terloops komen bekende schrijvers aan het woord die allemaal iets met wandelen hebben en daar hun gedachten over delen. Een mooie gelegenheid voor Bakker om te vertellen over zijn wandelervaringen in de Eifel. Hij doet dat op een luchtige, humoristische en laconieke manier. Met als resultaat een vermakelijk boekje over de bewegwijzering van een van de Eifelroutes die vlak langs zijn huis voert.

Bakker heeft in zijn leven al heel wat gewandeld. Met plezier, maar ook uit een zekere noodzaak. Wat hij daarover vertelt, zal menige wandelaar herkennen en gaat dieper dan een laconiek verhaal over de problemen bij het bewegwijzeren. Zoals ook de ergernis herkenbaar is, en soms zelfs paniek, als een bewegwijzering in een onbekend gebied niet klopt. Na jaren met Jasper rond gelopen te hebben kent Bakker de route van de 1 wel ongeveer, maar weet hij ook dat er zoveel niet duidelijk is, dat anderen zullen verdwalen. Terloops is er in het boekje ook ruimte voor de geschiedenis en de teloorgang van het toerisme in de Eifel en het werk van de Eifelverrein, met het nodige laconieke commentaar.

Boekenkrant

Maar dan het echte werk. Je zou zeggen wat is er nou voor spannends aan een verhaal over de bewegwijzering van een wandelroute. Maar de manier waarop dat door Bakker is beschreven, maakt dat je het boekje in een ruk uitleest. Daar hoef je niet per se een wandelaar voor te zijn. De contacten met de mensen uit de omgeving, de proeflopers, de honden uit de buurt, de problemen bij het bevestigen van nieuwe schildjes en stickers en zijn eigenzinnige oplossingen. Vermakelijk om te lezen. En dan is er ook nog eens een nieuwe hond, mèt zijn baasje. Dus toch niet meer alleen? Ik verklap niets.

Eerder verschenen op Mijn boekenkast