De schervengodin

Maandag, 3 januari, 2022

Geschreven door: Garvin Pouw
Artikel door: Jeannie Bertens

Spetterend slotakkoord

[Recensie] Schervengodin is het spetterende akkoord op het verhaal van Schaduwkoningin (verslag van leesclub) en Schimmenstorm. We gaan nogmaals terug naar de magische wereld van De Valta die door Garvin Pouw is geschapen. De Valta is een magisch woud. In dit woud staan reusachtige Levianthers, bomen zo groot dat er verschillende verdiepingen, niveaus ontstaan. Hoe verder naar beneden, hoe minder zon, hoe donkerder daar het leven is. Op de woudbodem is bijna geen leven mogelijk, maar verder is op elk niveau leven aanwezig in de Valta. Er zijn diverse soorten elfen, nimfen, nimfanen en kabouters.

In dit deel ontmoeten we een aantal oude bekenden uit de eerdere verhalen, hun queeste is nog niet afgelopen. Zo hebben we de riviernimf Nivé, de drager van het magische zwaard Xifrèl met haar geliefde de sherendi Ayen-Ada; de hoge koningin Minsis met haar haar persoonlijke assistent Isist, een nimfana met een sterk telepathische aanleg. De minnaar van Isist is Chairon, de Meesterstrateeg van de Orde. Natuurlijk komt ook Demstria terug, de nimfana die zichzelf kan veranderen in rook en haar collega en medeaanvoerder van het zestiende legioen van Minsis, Xio Antarques. Zo ook de geliefden Djaim, een rotsnimf en Ilèny, een fleuriveller, ze zijn magisch met elkaar verbonden. En uiteraard ontbreken Yivenna/Kyrasha, de Naravrouw waar alles om lijkt te draaien en Harrald, een bruine kabouter en Frezl, de sprite ook niet.

In de vorige verhalen hebben ze, in wisselende samenstelling, allerlei avonturen beleefd maar nu zijn ze allemaal op weg naar de Lichtval, het laatste bolwerk van de nimfanen tegen het verder allesoverheersende kwaad van Isinger. De Lichtval is lang verborgen gebleven voor Isinger maar nu achtervolgt hij onze helden naar deze veste en hij heeft een aantal onverwachte bondgenoten die hem steunen in de strijd. Maar Nimsis is niet voor niets de hoge koningin, ze overziet de hele wereld en weet de rust te bewaren en de juiste verdedigingswerken in stelling te brengen. Maar als er onder haar getrouwen verraders blijken te zitten, wordt het toch een ander verhaal. Zal dan ook de Lichtval tenonder gaan in het kwaad? En wat gebeurt er dan met de rest van de Valta?

Garvin Pouw zet weer een zinderend verhaal neer dat van begin tot einde bol staat van actie en strijd. Onze helden strijden tegen het kwaad maar ook tegen zichzelf want ieder van hen worstelt met zijn of haar eigen demonen. Valta is een prachtige magische wereld die door Garvin Pouw liefdevol is neergezet. Je leeft met de helden mee en voelt hun wanhoop toenemen. Maar toch zullen ze tot hum laatste snik blijven strijden tegen het kwaad, daarvoor is de toekomst van hun wereld hen te lief.

Dans Magazine

Ik had genoten van de eerdere verhalen en kon niet wachten tot Schervengodin bij mij op de mat viel. Eenmaal erin begonnen had ik toch wat moeite om het verhaal op te pakken. Zoveel hoofpersonen, hoe zat het ook alweer? Gelukkig voor mij heeft de auteur daarop al geanticipeerd. Achterin heeft hij een namenregister gemaakt zodat je vooraf nog eens rustig kunt doornemen wie nou wie is, een uitkomst!

Om Schervengodin goed te kunnen volgen moet je echt wel de eerste twee delen van de trilogie ook gelezen hebben. Dan weet je hoe het leven van de Valta met elkaar verbonden is, het is een bijzondere wereld met een enorme geschiedenis. De auteur beschrijft deze wereld uitgebreid, hij heeft een filmische schrijfstijl, je ziet het verhaal als het ware tot leven komen. En ja, dit is nou zo’n fantasy trilogie die zich prima leent om verfilmd te worden. Het is een klassieke strijd tegen goed en kwaad, de hoofdpersonen zijn uiteraard helden maar wel tegen wil en dank. Ze worstelen ook met hun eigen tekortkomingen maar gelukkig bundelen ze hun krachten, samen blijken ze veel sterker te zijn dan verwacht.

Een prachtig slot van deze trilogie is het geworden. Een dikke pil, 600 bladzijdes, maar méér dan de moeite waard. Ik heb er weer van genoten! Een dikke vier sterren.

Eerder verschenen op Perfecte Buren

Boeken van deze Auteur: