De stem van de zee

Zaterdag, 8 mei, 2021

Geschreven door: Mara Li
Artikel door: Bianca Brummelhuis

Veelbelovend begin van nieuwe serie

[Recensie] Wat als de legendarische koning Arthur zou opgroeien in een dystopische toekomst waar magie weer een rol speelt?
Volg het verhaal van de jonge Arthur door de ogen van Nimue, zijn zus, en laat je meevoeren naar een postapocalyptisch Europa vol mythologie en wonderlijke verschijningen in de trilogie ‘De gave van de Selkie’.

Arthur en Nimue wonen bij hun oma sinds hun vader op zee is omgekomen en kennen hun moeder alleen uit verhalen, maar daar komt verandering in als Nimue op zolder een oud dagboek van haar moeder Rona vindt. Kort daarop wordt hun dorp verwoest door een zware storm en overlijdt hun oma. Samen besluiten ze op pad te gaan met het dagboek als leidraad: door hun familiegeschiedenis te volgen, kunnen ze Rona misschien vinden.

Tijdens hun tocht door een grimmig en door ziekte geteisterd Europa krijgt Nimue steeds vaker visioenen van een vreemde, in mistflarden gehulde verschijning. Deze Vale Man lijkt haar niet alleen in haar dromen, maar ook in het echte leven te volgen. Waarom vertoont hij zich aan haar? En welke connectie hebben Nimue en Arthur met de Andere Wereld, de sfeer van de geesten?

Dit is duidelijk het eerste deel van een serie. Er komt de nodige uitleg over de wereld en zijn bewoners voorbij en de actie in het boek is een soort opmaat voor de werkelijke actie, die waarschijnlijk in deel 2 verder uitgesponnen zal worden.

Wandelmagazine

Dit is echter niet vervelend,  want de sfeer in de dystopische wereld wordt goed neergezet. Bij de beschrijving van bijvoorbeeld de regen die zo zuur en giftig is dat je brandblaren krijgt als je erdoorheen loopt, kreeg ik bijvoorbeeld al flink de kriebels.  De reis van Nimue en Arthur is alleen al riskant door de natuurverschijnselen waar ze tegenaan lopen.  En de mensen waartegen Arthur en Nimue het op moeten nemen versterkten voor mij het gevoel van gevaar alleen maar.

Het mysterie van wie of wat Rona is en waar ze is gebleven voegt een ander soort spanning toe aan het verhaal. Het dagboek van Rona geeft de nodige hints, maar het wordt Arthur en Nimue niet makkelijk gemaakt om deze te interpreteren.

Ondanks dat het verhaal in dit deel nog in de opbouwende fase zit, vond ik het dus al wel redelijk spannend. De wereld waarin het verhaal zich afspeelt maakte me nieuwsgierig en ik zie ernaar uit om deze beter te leren kennen. Ook zijn de karakters van beide hoofdpersonen aan een ontwikkeling begonnen waarvan ik benieuwd ben hoe die verder verloopt.

Eerder verschenen op Drukinkt