"Ik heb altijd gedacht dat het Paradijs een soort bibliotheek zou zijn" - Jorge Luis Borges

Sintel en as

Zaterdag, 18 februari, 2023

Geschreven door: Mara Li
Artikel door: Iris Windmeijer

Fijne YA-Fantasy van Nederlandse bodem

[Recensie] Sintel is de dochter van de Ká en draagt het teken van de Vuurmoeder. Is ze gezegend of is ze een heks? Maar dan wordt haar vader vermoord en neemt zijn moordenaar de troon over. Sintel moet vluchten en op zoek naar bondgenoten. Wie kan ze nog vertrouwen? Sintel en as van Mara Li is een nieuwe YA fantasy van Nederlandse bodem. Dertien-in-een-dozijn of een nieuwe must-read?

Sterke vrouw
Sintel is een prinses – dit jaar las ik al een aantal boeken over prinsessen (zoals The King of Wolves) die toch minder onschuldig zijn dan gedacht werd. Is Sintel anders en weet Sintel en as te verrassen? Het is zo fijn dat er veel sterke vrouwelijke karakters te vinden zijn in de huidige trend van YA-romans. Zo ook in Sintel en as. Vooral nadat de Ká is vermoord, krijgt het karakter van Sintel de ruimte om te ontwikkelen. Tijdens haar vlucht leert ze wie ze wel en niet kan vertrouwen, en groeit haar vertrouwen in zichzelf. Sintel leert om een leider te zijn en ze krijgt ook hulp van haar vrienden. Ze wordt steeds sterker en haar ontwikkeling is heel goed en geloofwaardig opgebouwd.

Romantiek
Sintel krijgt hulp van een knappe vreemdeling: een huurling die ze heeft moeten omkopen voor hulp. Maar is hij wel te vertrouwen? Waarom komt hij zo bekend voor? De enemies-to-lovers is weer aanwezig, maar het is een stuk complexer dan het op het eerste oog lijkt. Het blijft ook lang spannend of hij wel te vertrouwen is…

Vulkanen
Oké, in grove lijnen is de plot van Sintel en as niet heel vernieuwend. Maar de interessante twist in dit fantasy-boek is het natuurgeweld. Sintel draagt het teken van de grootste vulkaan van het koninkrijke As, maar ze voelt ook de andere vulkanen aan. Of ze nou slapen of actief zijn: Sintel voelt ze niet alleen aan, maar kan ze ook soms oproepen. Echt heel tof hoe Li deze elementen in Sintel en as heeft verweven!

Yoga Magazine

De worldbuilding is zeer sterk en ondanks dat het tempo eerst laag blijft, bouwt het geleidelijk op. Je leert hoe de wereld in elkaar zit, maar tegen het einde loopt de spanning behoorlijk op. De cliffhanger laat mij ook hopen dat we nog meer kunnen verwachten van Mara Li.

Sintel en as is weer een fijne YA-fantasy van Nederlandse bodem. De complexere relaties dan verwacht en de interessante toevoeging van de vulkanen zorgen voor een interessant boek. Tegen het einde wordt het steeds spannender. Hopelijk horen we snel meer uit het koninkrijk As. Gelukkig is bekend gemaakt dat het volgende deel dit jaar nog uitkomt!

Eerder verschenen op Readalicious

Boeken van deze Auteur: