"Ik heb altijd gedacht dat het Paradijs een soort bibliotheek zou zijn" - Jorge Luis Borges

Recensie: De volgende patiënt

Zondag, 29 oktober, 2023

Geschreven door: Juan Gómez-Jurado
Artikel door: Silke Wimme

De president mag de operatietafel niet levend verlaten

David Evans’ leven kende een ommekeer toen zijn vrouw zelfmoord pleegde nadat ze te horen kreeg dat ze een hersentumor had. Als neurochirurg kan hij. er maar niet bij dat hij de symptomen bij zijn eigen vrouw Rachel niet waargenomen had. Zijn schoonfamilie kan het hem moeilijk vergeven. Na Rachels dood staat hij bovendien alleen voor de opvoeding van zijn dochtertje Julia.

Wanneer zij ontvoerd wordt komt hij voor een onwerkelijk dilemma te staan: enkel wanneer zijn volgende patiënt op de operatietafel komt te sterven wordt zijn dochter vrijgelaten. Deze patiënt is niet zomaar iemand, maar de president van de Verenigde Staten.

Razendsnelle thriller

De volgende patiënt is een razendsnelle thriller. David heeft maar 63 uur om zijn dochter Julia vrij te krijgen uit de handen van een meestermanipulator. De complexiteit van het hoofdpersonage wordt knap in beeld gebracht. Hij is getraumatiseerd door de dood van zijn vrouw en zeer kwetsbaar.

Geschiedenis Magazine

Hiernaast is ook Mr White een interessant personage, de manipulator Als een echt doordachte psychopaat weet hij zijn omgeving op ingenieuze manier te manipuleren. Net als in de Antonia Scott-trilogie weet schrijver Gòmez-Jurado personages te creëren die nablijven.

Juan Gòmez-Jurado is een gelauwerd auteur. Zijn trilogie over Antonia Scott werd een wereldwijd succes. Hij hanteert zijn typerende schrijfstijl: snel, gedetailleerd en ruw. Hij heeft een zeer grondige research gedaan, elk detail klopt. Neurochirurgie is geen makkelijk onderwerp en toch weet Gòmez-Jurado het scherp in beeld te brengen. Hiernaast wisselen de hoofdstukken elkaar snel af, zodat het verhaal leest als een trein.

Toch zijn er heel wat vragen te stellen bij de geloofwaardigheid van het verhaal. Ook al is het fictie, het geheel moet nog steeds realistisch blijven. Ik begrijp maar niet dat men een president wil vermoorden die geopereerd moet worden aan een hersentumor. Binnen enkele weken, of maanden wanneer de operatie lukt, zal hij nog steeds enkele vitale functies verliezen waaronder zijn spraakvermogen. Wat voor zin heeft het dan een volledige actie op touw te zetten om hem te elimineren? Het motief van de misdaad is wat teleurstellend en niet goed doordacht. Na de uitmuntende Antonia Scott-trilogie is De volgende patiënt toch wat teleurstellend.

Eerder verschenen op Boeken-cast

Boeken van deze Auteur: