De zomer waarin alles veranderde

Vrijdag, 30 juli, 2021

Geschreven door: Jenny Han
Artikel door: Ramona van den Berg

Het leest prettig en de personages zijn aangenaam

[Recensie] Wij van Perfecte Buren lezen in de maand juli allemaal een boek met een zomers thema. Ik heb het geluk dat ik een trilogie mag lezen waarin dit thema centraal staat. En zeg nu zelf, die cover oogt toch al zomers.

We lezen dit verhaal vanuit Belly. Ze leeft van zomer naar zomer. Want alles wat goed en magisch is gebeurt in de maanden juni tot augustus. Ieder jaar gaat ze met haar gezin op vakantie. Ze gaan dan naar het strandhuis van Susannah en haar twee zoons Jeremiah en Conrad. Susannah is de beste vriendin van de moeder van Belly. De jongens zijn de beste vrienden van Belly, haar jeugdliefdes en alles daartussenin. Dit eerste deel van een zwoele, zomerse trilogie laat ons lezers zien hoe het allemaal is verlopen de afgelopen jaren tijdens de vakanties.

Je leest hoe de vriendschappen langzaam ontwikkeld zijn en hoe de liefde een weg vond in deze groep. De personages worden goed beschreven. De broers Jeremiah en Conrad zijn beide heel anders, maar toch altijd daar voor elkaar. Belly en haar grote boer Steven zijn niet heel close, maar als ze elkaar nodig hebben dan zijn ze er. Ik heb vooral lol aan het gekibbel van broer en zus. Ik herken het van hoe het vroeger tussen mij en mijn broers eraan toe ging.

Wanneer Belly een vriendin mee neemt op hun jaarlijkse vakantie lijkt dit de dynamiek van de groep uit elkaar te wrikken. Maar gelukkig hebben ze dit al vrij snel in de gaten en wordt er de jaren erna niemand meer meegenomen tijdens de zomervakantie. Niet alleen de vriendschap onder de jongeren staat centraal in dit boek maar ook zeker die tussen Susannah en Laurel. Susannah is ziek en ook dit aspect komt in dit eerste deel naar voren. Al merk ik dat ik hier iets van diepte mis, het wordt ons gegeven en pats boem, daar moet ik het dan maar mee doen. Dus ik hoop hier toch wat meer over te mogen lezen in de volgende delen. Vooral omdat het een uitwerking heeft op de groep. En eenieder anders omgaat met zo’n situatie.

Wordt Vervolgd

De schrijfster weet zo goed de ruimte, de kleding, iemands uiterlijk neer te pennen dat ik me helemaal een voelde worden met het verhaal. Het zorgde ervoor dat ik het makkelijk te lezen vond. Ook de korte hoofdstukken zorgen er voor dat ik dit boek als prettig ervaar. Er komen in dit verhaal geregeld flashbacks voorbij. Maar deze zijn goed aangegeven aan het begin van zo’n flashback, namelijk een nieuw hoofdstuk.

Ik denk dat dit eerste deel me goed heeft laten kennismaken met de personages en hun omgeving en me mee heeft gevoerd tijdens hun zomervakanties. Ik kijk dan ook erg uit naar de twee delen die nog op me liggen te wachten.

Ik geef dit eerste deel 3,5 ster. Het leest prettig en de personages zijn aangenaam. Ik hoop alleen op iets meer diepgang in de volgende boeken.

Eerder verschenen op Perfecte Buren

Boeken van deze Auteur:

Zomer-trilogie - Zomer voor altijd

Zomer-trilogie - Een zomer zonder jou

Zomer-trilogie - De zomer waarin alles veranderde

Aan alle jongens van wie ik hield