"Ik heb altijd gedacht dat het Paradijs een soort bibliotheek zou zijn" - Jorge Luis Borges

Recensie geschiedenis: Dierloos

Maandag, 8 april, 2024

Geschreven door: Dirk-Jan Verdonk
Artikel door: Redactie Vleesmagazine

De geschiedenis van vega

Dierloos van Dirk-Jan Verdonk omschrijft de geschiedenis van vegetariërs en veganisten in Nederland. Hoe ontstond het vegetarisme en veganisme en hoe verliep de ontwikkeling?

Fenomeen
“Vegetarisme was ooit een onvoorstelbaar fenomeen”, staat er te lezen op de achterflap. “ ‘Spoedig van honger omkomen’ was het lot van mensen met een plantaardig dieet, aldus de gezaghebbende Gezondheidsleer voor ontwikkelden van alle standen van Nederland in 1879.” Vandaag de dag neemt het aantal vegetariërs en vegans snel in aantal toe. Dat geldt ook voor de zogenaamde flexitariërs en flexinisten, mensen die minder vlees eten. Redenen daarvoor zijn te vinden in de zorgen om het welzijn van dieren, klimaatverandering, het verlies aan biodiversiteit en gezondheid.

Vleesloos
Maar hoe is vegetarisme en veganisme eigenlijk ontstaan? Wie is er met een vleesloos dieet begonnen? In het boek Dierloos probeert Verdonk antwoord te geven op deze vragen. Aan bod komen onder andere het ontstaan van het vegetarisme en veganisme, de voormannen en vrouwen, de ontwikkeling en verspreiding van vegetarische ideeën en praktijken, en de tegenstand die vegetariërs ervaren.

De auteur Dirk-Jan Verdonk werkt als hoofd programma’s van het Nederlandse kantoor van World Animal Protection. Eerder verschenen van zijn hand Het dierbare gerecht en Dierenrechten.

Kookboeken Nieuws

Eerder verschenen op Vleesmagazine