Een lied voor Achilles

Vrijdag, 22 november, 2019

Geschreven door: Madeline Miller
Artikel door: Teske Wortman

Het ontstaan van een held

[Recensie] Om en nabij het jaar 1240 v. Chr. begint een van de meeste epische saga’s ooit, de Ilias. Een Lied voor Achilles is gebaseerd op het klassieke verhaal dat Homerus over de Trojaanse oorlog schreef. Het verhaal wordt verteld vanuit het oogpunt van de verbannen prins Patrocles. Deze raakt al snel bevriend met Achilles, die nu nog niet de grote held is die we uit de Ilias kennen, maar een pre-puberale jongen, die aanbeden wordt door zijn leeftijdsgenoten.

Deze historische roman laat niet alleen zien hoe een oorlog zich achter de schermen ontwikkelt, maar ook de effecten die extreme omstandigheden kunnen hebben op een individu. Een lied voor Achilles is een verhaal over oorlog, maar in de eerste plaats is het een verhaal over de evolutie van een relatie tussen twee jonge mensen.

In contrast met deze buitengewone omstandigheden van oorlog komt hoofdpersoon Patrocles van tijd tot tijd vlak en passief over. Hij is geen krijger of demigod, hij heeft geen talenten waarvoor hij bekendstaat, hij is gewoon Patrocles. Aan de andere kant is het interessant om al deze mythische helden als Ajax en Odysseus door de ogen van een sterveling te zien die niet midden in de actie zit maar het grootste deel van het verhaal vanaf de zijlijn meekijkt. Het contrast tussen de zachtaardige Patrocles en de bloedlustige krijgers die je in het verhaal tegenkomt zet de lezer aan het denken over wat een held nou eigenlijk een held maakt.

Hoewel het verhaal gebaseerd is op de gebeurtenissen die in de Ilias worden omschreven, is het goed te begrijpen voor lezers die niet bekend zijn met de Ilias. Voor lezers die wel de Ilias hebben gelezen of bekend zijn met de verhalen, zitten er subtiele verwijzingen in Een lied voor Achilles. Als je het lot van de personages van te voren al weet, kan het verhaal soms bitterzoet aanvoelen.

Wordt Vervolgd

Voor het eerst gepubliceerd op De Leesclub Van Alles