Galatea

Vrijdag, 2 september, 2022

Geschreven door: Madeline Miller
Artikel door: Sanne de Jong

De vrijheid terugwinnen

[Recensie] De internationale bestsellerauteur Madeline Miller, bekend van de boeken Een lied voor Achilles en Circe, heeft met Galatea een nieuw Grieks verhaal aan de lezer gebracht. Dit keer wel op een geheel andere wijze, in vergelijking met haar andere werken.

Oude Griekenland
Galatea brengt ons naar het oude Griekenland. Daar heeft een beeldhouwer zijn perfecte vrouw geboetseerd. De goden zijn hem goed gezind, want zijn meesterwerk wordt tot leven gebracht. De beeldhouwer verwacht dat Galatea ook levend zijn perfecte vrouw is, maar niets blijkt minder waar. Ze heeft een eigen wil en doet helemaal niet wat de obsessieve beeldhouwer wilt. Zo lees je in het begin dat Galatea opgesloten zit, en dat haar echtgenoot dat gedaan heeft. Galatea is vastbesloten om haar vrijheid terug te winnen en haar dochter Paphos te redden.

Madeline Miller is internationaal doorgebroken met haar boeken Een lied voor Achilles en Circe. Ze studeerde klassieke talen aan de Brown University in de Verenigde Staten. Ze schreef Galatea in 2013, het is toen in het Engels als e-book verschenen. In 2022 is het als fysiek boek verschenen, met een nawoord van de auteur. Amba Garlaschelli maakte de illustraties. Ze is een Italiaanse illustratrice, woonachtig in Milaan waar ze studeerde aan de kunstacademie.

Ovidius
Galatea is het antwoord op Ovidius’ versie van de mythe van Pygmalion in de Metamorphoses. Velen hebben een reactie geschreven op Ovidius verhaal van de mythe, waarin de vrouw zich stilhoudt en geen naam heeft. Miller heeft met Galatea ook haar eigen antwoord op de mythe gegeven, wat ze weer knap en mooi verwoord heeft. 

Archeologie Magazine

Het is een apart verhaal, maar dat is bij alle mythologische verhalen misschien wel aan de orde. Verder is de echtgenoot van Galatea zeer vrouwonvriendelijk, zo is hij tegen de strepen op haar buik, die ze door haar zwangerschap heeft gekregen. Maar Galatea laat op een gegeven moment niet meer over zich heenlopen. Ze bestaat niet alleen om haar man te pleasen, ze wil zelf ook wat.

Dit kort verhaal heeft heel veel. Het is namelijk niet alleen een rijk verhaal, de illustraties vormen minstens de helft van dit boek. Ze passen precies bij de stukken tekst die op de pagina staan. Abstracte en figuratieve vormen komen samen voor in één tekening. In de kleuren roze, wit, zwart, en allerlei grijstinten, heeft Garlaschelli sprekende beelden gemaakt.

Meerdere lagen
Er zitten allerlei lagen in het verhaal. De lijnen lopen soms door een ander vlak heen, waardoor het om twee verschillende beelden lijkt te gaan die half in elkaar over lopen. Je krijgt daardoor het gevoel dat je op meerdere manieren naar een tekening kan kijken. Garlaschelli speelt hierbij met het perspectief van de lezer.

Concluderend is dit kort verhaal een mooie aanvulling op het oeuvre van Madeline Miller. Heel anders dan haar vorige werken, maar met dezelfde rijke taal en dat in combinatie met sprekende illustraties.

Voor het eerst gepubliceerd op Bazarow

Boeken van deze Auteur: