Gekkie de gekko

Zaterdag, 21 januari, 2023

Geschreven door: Rachel Bright, Jim Field
Artikel door: Demi Stein

Een feestje om (voor) te lezen

[Recensie] De grootste droom van Gekkie de Gekko is om op een dag een wereldster te zijn. Hij leeft op een exotisch eiland met allemaal andere dieren en houdt daar elke dag de Gekkie-show.

Op een dag zijn de andere dieren, Gekkie zijn gekte eigenlijk wel zat, maar Gekkie weigert te geloven dat hij geen ster is, dus vertrekt hij. Hij vindt een rustige kloof om te gaan zingen, maar er wordt een raar en vooral lelijk geluid weerkaatst, wat is dat?!

Tropische kleurexplosie
Gekkie de gekko is een prentenboek van het duo Rachel Bright en Jim Field. Samen hebben ze al meer prentenboeken uitgegeven, zoals bijvoorbeeld De leeuw in de muis en Twee vechtende eekhoorntjes welke goed werden ontvangen. Alle boeken die dit duo heeft uitgebracht staan bekend om hun feestje vol kleur en muzikaal rijm. Dat geldt ook weer voor Gekkie de gekko, uitstekend vertaald door Bette Westera.

Gekkie de gekko, is een vrolijke gekko en hij woont op een prachtig exotisch eiland. Hij doet niets liever dan zingen en laat zich door niemand vertellen dat hij daarmee moet stoppen. Hij vertrekt liever, dan dat hij stopt met zingen. Zelfs als dat betekent dat hij helemaal alleen is.

Gekkie besluit na veel klachten te vertrekken, komt terecht in een kloof en begint daar weer te zingen, maar tot zijn schrik komt het geluid terug, en blijkt het toch niet zo mooi te zijn als hij dacht. Dit is natuurlijk geen prettige ontdekking voor Gekkie en als lezer word je meegenomen in dit proces, waarbij je niet anders kan dan liefde te voelen voor Gekkie.

Rijm
De schrijfstijl van Rachel Bright is prachtig. Het verhaal is ontroerend en hartverwarmend en klinkt daarnaast ook nog eens erg leuk doordat het op rijm is geschreven. Jim Field vult dit aan met zijn prachtige illustraties. De kleuren spatten van de bladzijdes af en je waant je voor even op het exotische eiland waar Gekkie woont. De sfeer komt goed naar voren en wanneer je het boek dichtklapt, is het eigenlijk jammer.

Gekkie de gekko is een prachtig prentenboek dat door de kleurgebruik en de schrijfstijl een feestje is om naar te luisteren én te kijken. De boodschap in het boek is duidelijk: Alles wat je doet, hoe je praat en wat je zegt, komt als een echo terug. Hoe leuk of mooi je iets ook vindt, je moet toch ook een beetje luisteren naar anderen en rekening houden met de mensen (en dieren) om je heen.

Gekkie de gekko is zeker een aanrader om voor te lezen en door hoe Gekkie swingend over de bladzijden gaat, en na tegenslag toch heel vrolijk is, zorgt ervoor dat hij zeker weten fans krijgt. Dan is hij dus toch een beetje een ster.

LeesfragmentEerder verschenen op meerboekenblog.nl

Wordt Vervolgd

Boeken van deze Auteur:

Mister Oscar op vakantie