"Ik heb altijd gedacht dat het Paradijs een soort bibliotheek zou zijn" - Jorge Luis Borges

Hemel & aarde

Maandag, 31 juli, 2023

Geschreven door: Govert Schilling, Huub Eggen
Artikel door: Evert van der Veen

Fascinerende foto’s uit de ruimte

[Recensie] Govert Schilling is wetenschapsjournalist en schrijft over sterrenkunde en ruimteonderzoek voor media in binnen- en buitenland. Hij presenteerde op tv Govert naar de grenzen van het heelal en Govert naar de oorsprong van de mens. Huub Eggen is wetenschapscommunicator en schrijft over waarnemingen van de aarde vanuit de ruimte. Hij publiceerde Blik van boven en Door de grenzen van de Hubble. Hun gezamelijke en rijk geïllustreerde boek Hemel & Aarde bevat fraaie, kleurrijke, fascinerende foto’s van de ruimte en de aarde, vergezeld van toegankelijk geschreven informatie in korte hoofdstukken. Gekleurde kaders bevatten teksten over aspecten die aan het desbetreffende onderwerp gerelateerd zijn.

Het heelal is permanent in ontwikkeling na de oerknal, zo blijkt steeds weer uit allerlei deelonderwerpen die in dit boek Hemel & aarde ter sprake komen. Met de huidige technieken zijn we in staat om steeds dieper in het heelal door te dringen en onbekende uithoeken fotografischte verkennen. Dat levert prachtige foto’s op die als abstracte kunstwerken overkomen, met fraaie kleuren en fantasierijke composities zoals de foto van een protoster. De informatie is soms onvoorstelbaar zoals die bij de foto van een zwart gat dat zich op 53 miljoen lichtjaar afstand van de aarde bevindt.

Boeiende beelden
Boeiend zijn ook de foto’s van de aarde zoals Het oog van de Sahara, met een doorsnede van maar liefst 50 kilometer en de foto met een stofwolk van de Sahara. Jaarlijks wordt er op deze manier vanuit dit gebied 180 miljard kilo stof door de lucht verplaatst.

Bekend is de foto van de aarde uit 1968 die de titel Earthrise meekreeg. Het boek is ook actueel met een foto over lichtvervuiling in West-Europa en de gevolgen van klimaatverandering die zichtbaar worden gedurende de periode van droogte in augustus 2022 in Nederland en omringende landen en de krimpende gletsjers. Ook de aanhoudende kap in het Amazonegebied is vanuit de ruimte duidelijk zichtbaar.

Pf

Opmerkelijk is de maan van Jupiter die vanwege zijn kleurrijke uiterlijk de naam ‘pizzamaan’ heeft gekregen. Australië valt vanuit de ruimte op door zijn roestrode kleur, veroorzaakt door de verwering van gesteente dat veel ijzer bevat. Het levert een fraaie foto op.

Voor wie naar meer van dergelijke beelden verlangt, wordt er achterin het boek naar diverse websites verwezen.

Voor het eerst gepubliceerd op Bazarow

Boeken van deze Auteur: