Het grote gekke voorleesboek

Zaterdag, 13 maart, 2021

Geschreven door: Marianne Busser, Ron Schröder, Dagmar Stam
Artikel door: Katelijne van Alem

“Gooi er gewoon een stuk zeep in, lacht Flop”

De auteur 

[Recensie] Marianne Busser en Ron Schröder (1958) hebben samen inmiddels ruim vierhonderd boeken en meer dan duizend liedjes gemaakt, waaronder De Winkeltjes en De sproeipoeper. Daarnaast hebben ze veel geschreven voor onderwijsmethoden, kindertijdschriften, en voor het televisieprogramma Sesamstraat. Op hun website kun je je aanmelden voor hun gezellige nieuwsbrief. Je vindt daar ook al hun boeken, kleurplaten om uit te printen, en elke maand een kleurwedstrijd waarmee je een boek kunt winnen.

De illustrator

Dagmar Stam (Amsterdam, 1945) leerde (mode)tekenen op de Rietveld Academie. Ze werkte voor een reclamebureau en voor het tijdschrift Libelle. Maar ze is nu vooral bekend door haar illustraties voor kinderboeken. Ze illustreerde boeken van onder anderen Carry Slee, Nannie Kuiper en Vivian den Hollander. In 1992 maakte ze samen met Francine Oomen verhalen over Tommie & Saartje, die op televisie te zien waren in Sesamstraat.
Dagmar heeft twee inmiddels volwassen zonen, een tweeling. Ze werkt thuis, in een romantisch huis met rieten dak. Haar tekentafel staat in een erker met uitzicht op veel groen.
Voor uitgeverij Ploegsma maakte Dagmar illustraties bij grote voorleesboeken van Ellen Tijsinger, als Een heel jaar feest, Een heel jaar lief (en soms een beetje stout) en Het grote decemberboek.

Boekenkrant

Verhalen

Door de vele verhalen in het boek, is het misschien leuk om zelf ook eens een verhaal te bedenken! Als je al kunt schrijven, kun je hem meteen opschrijven, anders kan iemand je misschien helpen! Of je maakt mooie tekeningen bij een verhaal dat je bedacht hebt, veel plezier!

Vies

Ben jij al weleens net zo vies geworden als de Viezerdjes? Zoals water uit de sloot op je gezicht en armen smeren of gooien met deeg en krenten waardoor het één grote knoeiboel wordt? Al deze ideeën kun je een keertje uitproberen, maar wel even overleggen thuis. ????

Vormgeving

Heerlijk dik boek, waar je heel vaak uit kunt voorlezen! In de inhoudsopgave zie je staan welke verhalen waar staan, zodat je makkelijk een verhaaltje over bijvoorbeeld de viezerdjes of de griezeltjes kunt opzoeken. Grappige verhalen om voor te lezen, die kinderen zeer zeker aan zullen spreken. En eigenlijk voor alle momenten op de dag goed: bij het boterhammen eten, voor het naar bed gaan of tijdens een rustig moment op de bank.

De illustraties zijn erg leuk, vol humor en aansluitend bij de verhalen getekend. De onderwerpen zullen herkenbaar zijn, zoals bijvoorbeeld een verhaal over de kapper, over waterpokken of over het park. Kinderen beleven graag avonturen, die zijn hier zeker in te vinden!

Voor het eerst gepubliceerd op De Leesclub van Alles 

Boeken van deze Auteur: