Het meisje met de luidende stem

Zaterdag, 7 mei, 2022

Geschreven door: Abi Daré
Artikel door: Marcia van der Zwan

Hartverscheurend coming-of-age verhaal

[Recensie] Het meisje met de luidende stem (The Girl with the Louding Voice) is het inspirerende verhaal van Adunni, een tienermeisje dat opgroeit in een landelijk Nigeriaans dorp. Haar grootste droom om een opleiding te volgen komt in het gedrang wanneer haar vader besluit om haar uit te huwelijken. Met tranen in mijn ogen heb ik deze debuutroman van Abi Daré uitgelezen. Ondanks de vele obstakels op haar pad, geeft Adunni nooit op. Een prachtig coming-of-age verhaal op de grens tussen Young Adult en literatuur.

Adunni moet trouwen
Sinds het overlijden van haar moeder is de vader van Adunni verknocht aan alcohol. Ze hebben weinig geld om van te leven en kunnen op een gegeven moment zelfs de huur van hun huis niet meer betalen. Adunni is dan al lang gestopt met school, want ook daar heeft haar vader geen geld voor. Morufu, de taxichauffeur uit het dorp, blijkt echter bereid om de huur van het huis te betalen. Maar niet zonder voorwaarden. Adunni wordt gedwongen te trouwen met Morufu.

Schoolgeld
Adunni wil helemaal niet trouwen. Ze is pas veertien jaar en herinnert zich de wijze woorden van haar moeder – die tot haar overlijden het schoolgeld van Adunni betaalde.

De moeder van Adunni moest ook tegen haar zin trouwen en dat allemaal omdat ze zelf geen opleiding had genoten. De moeder van Adunni werd als jonge vrouw verliefd op Ade, een jongen uit een rijke familie. De liefde is wederzijds maar zijn familie verbiedt hem met haar te trouwen omdat ze geen opleiding heeft. Ade probeert zijn familie te overtuigen, maar ze zetten hem op het vliegtuig naar het buitenland. Adunni’s moeder is ontroostbaar en wordt uiteindelijk door haar eigen familie gedwongen met de vader van Adunni te trouwen, een man van wie ze nooit heeft gehouden. Adunni wil dit scenario voor zichzelf koste wat het kost vermijden. Ze wil naar school gaan om later andere meisjes in Nigeriaanse dorpjes les te geven, zodat niemand ooit nog gedwongen wordt om te trouwen.

Wordt Vervolgd

Helaas kan ze niet tegen haar vaders wil ingaan. Meneer Morufu, waarmee Adunni trouwt, heeft bovendien al twee vrouwen: Labake (the first wife) en Khadija (the second wife). Met die tweede kan ze het goed vinden, maar de eerste vrouw is al net zo gemeen als meneer Morufu zelf. Wanneer er een ongeluk gebeurt in haar nieuwe familie, moet Adunni op de vlucht slaan. Ze wordt uiteindelijk verkocht als bediende aan een zeer rijke vrouw (Big Madam) in Lagos. Niemand weet echter waar haar voorganger, Rebecca, gebleven is. Is Adunni hier veilig?

Dromen verwezenlijken
Het meisje met de luidende stem vertelt het verhaal van Adunni’s emancipatiestrijd. Het ik-personage heeft een unieke stem – niet alleen door het taalgebruik in dit boek, maar ook door haar eeuwige dorst naar kennis. Wanneer ze bijvoorbeeld bij Big Madam gaat wonen, betreedt ze af en toe stiekem de bibliotheek. Ze leest een boek (The Book of Nigeria Facts) met feiten over Nigeria, die ook in het verhaal verwerkt worden. Samen met Adunni leer je op deze manier over het land waarin ze woont.

Het leven is Adunni allesbehalve gunstig gezind. Na de dood van haar moeder leeft ze in armoede en kan ze niet langer naar school. De man met wie ze trouwt lijkt niet altijd het beste met haar voor te hebben en de huwelijkse betrekkingen jagen haar niet alleen angst aan, maar doen ook pijn. Ook wanneer ze bij Big Madam in dienst treedt, wordt Adunni opnieuw emotioneel en fysiek uitgebuit.

Het meisje met de luidende stem is een prachtig, maar tegelijkertijd hard verhaal van Abi Daré over de machtsverhouding tussen man en vrouw. Een verhaal over de vele problemen waar jonge, ongeschoolde Nigeriaanse meisjes op het platteland mee te maken krijgen. Adunni doet er echter alles aan om niet alleen haar eigen positie te verbeteren – ze droomt ervan om een school te bouwen voor meisjes zoals zij. Welke obstakels ook op haar pad komen, ze geeft niet op. Ontroerend en inspirerend tegelijkertijd.

Eerder verschenen op Boekvinder.be