"Ik heb altijd gedacht dat het Paradijs een soort bibliotheek zou zijn" - Jorge Luis Borges

Het nauw

Vrijdag, 16 juni, 2023

Geschreven door: Ann Petry
Artikel door: Saskia Imbert

Een rijk, belangrijk en tijdloos verhaal!

[Recensie] De Afro-Amerikaanse Ann Petry (1908-1997) verkocht meer dan een miljoen exemplaren van haar debuut The Street, uitgebracht in 1946. The Narrow, in het Nederlands Het Nauw, was een waardige opvolger.

Het Nauw is een indringend verhaal over de invloed van status, huidskleur, afkomst. Over hoe normen en waarden zo gemakkelijk overboord worden gegooid, over hoe de media graag voor sensatie en onrust kiest. Hoewel het verhaal uit 1953 dateert, blijft het tijdloos en zeer actueel. En dat is misschien wel verontrustend. Maar Het Nauw gaat ook over moed en durf om op te komen voor rechtvaardigheid, rechtvaardigheid voor iedereen, ondanks die status, huidskleur of afkomst.

“Soms is er een verschil. Waarheid. Bekentenis. Niet altijd hetzelfde.”

Misstanden
Het Nauw is een district in Monmouth, New England. Armoede, zwarte mensen en huurflats zijn hier het decor voor vele verhalen. Als lezer volg je voornamelijk het verhaal van Link, een zesentwintigjarige zwarte jongeman, geadopteerd door Abby en ‘de majoor’. Ze hadden een mooie toekomst voor Link in het vooruitzicht, maar hij werkt nu in The Last Chance achter de bar. Op een mistige avond ontfermt hij zich over Camilo, een rijke blanke jonge vrouw die in paniek op de vlucht is. Ze krijgen een bijzondere band. Maar het verschil tussen hen is te groot en zorgt uiteindelijk voor misverstanden.

Yoga Magazine

“Later schaamde ik me echter voor mezelf, ik schaamde me dat ik had gedacht: Ja, hij is een zwarte man, maar er is verder niemand om je te beschermen en daarom is hij goed genoeg voor die taak, ik schaamde me voor alles. Dus kwam ik terug.”

Het duurt even om aan de schrijfstijl te wennen. Ann Petry maakt graag gebruik van gedachtesprongen en zijsprongen die soms een paar bladzijden in beslag nemen. Op deze manier wordt het verleden van de personages wel mooi gereconstrueerd, maar het haalt wel de vaart uit het verhaal.

Zeventigjarige weduwe
Zo wordt Abby Crunch, de zeventigjarige weduwe, bijvoorbeeld knap in beeld gebracht. Ze is zeer innemend door haar eerlijkheid. Haar reactie op haar nieuwe huurders met de guitige jonge J.C. en haar verleden met ‘de majoor’ konden mij zeker boeien. Doorheen het boek zijn er zo verschillende verhalen met elkaar verweven. Afkomst en huidskleur spelen altijd een prominente rol. De onderlinge strubbelingen, frustratie, jaloezie én liefde zijn zo voelbaar. En naar het einde toe loopt de spanning behoorlijk op!

Pas als het boek uit is valt op hoe knap Het Nauw is opgebouwd en hoe alle verhaallijnen mooi in elkaar passen. Een rijk, belangrijk en tijdloos verhaal!

“Toen dacht ze geërgerd: We waren het allemaal, linksom of rechtsom, we hadden er allemaal de hand in, we reageerden allemaal verhit op die twee mensen, op Link en die meid, omdat hij zwart was en zij wit.”

Eerder verschenen op Boekensite Gent

Boeken van deze Auteur: