Het winterse avontuur

Woensdag, 26 januari, 2022

Geschreven door: Karen Swan
Artikel door: Nancy De Brucker

Het is een boek waar romantiek in zit, samen met de nodige spanning

[Recensie] Het boek begint met een proloog die zich afspeelt aan de Turks-Syrische grens in oorlogsgebied in 2014. Lee Fitchett is dan oorlogsfotografe die samen met journalist Harry Cunningham werkt. Dit begin maakt je al direct heel nieuwsgierig of ze in hun opdracht gaan slagen. Door schrift en foto’s hebben de twee iets te vertellen.

Anno 2020 – Lee woont met haar vijfjarig zoontje Jasper in hartje Amsterdam, meer bepaald aan de Bloemgracht. Jasper gaat naar de kleuterschool en terwijl hij op school is werkt zij in haar studio aan een bepaalde opdracht. Nu doet ze voornamelijk redactioneel werk voor tijdschriften. Dit is niet zo haar ding maar er moeten rekeningen betaald worden. Bovendien is zij een geëerde fotografe die ook nog eens een prestigieuze prijs heef gewonnen.

Haar huis telt drie verdiepingen en alles zit goed op slot. Dit doet Lee omdat ze voortdurend angstig is en wil dat Jasper altijd veilig is. Op een dag staat Cunningham voor haar deur maar ze doet niet open, dat doet ze al jaren niet meer voor de man waar ze zo intens mee heeft samengewerkt. Ze heeft hem verbannen uit haar leven. Het leven in Amsterdam is rustig en voorspelbaar. Er veranderde nooit iets in hun leven omdat er geen noodzaak aan was. Dat veilige gevoel wil ze bewaren; geen gierende bommen of wat dan ook!

Als ze op een morgen haar fiets van het slot doet en Jaspers boekentas in haar fietsmandje wil leggen, ziet ze dat er al iets in ligt. Het is een langwerpig boekje met de titel ‘If’. Wat doet dit boek in haar mandje? Ze heeft geen idee wie de eigenaar is en wat ze met dit boek moet aanvangen. Later ziet ze dat er een bericht in staat: ‘help me’ maar Lee heeft geen enkel aanknopingspunt en ze weet echt niet hoe ze deze persoon kan helpen. Het is een mysterie, maar ze weet dat dit geen toeval kan zijn want er steekt nog iets tussen de pagina’s dat betrekking heeft op haar. Een ding is zeker; het was duidelijk de bedoeling dat zij dit boek zou vinden.

Ons Amsterdam

Lee heeft geluk dat ze goede vrienden om haar heen heeft en dat die goed voor Jasper zorgen. Zo ook helpt ze haar oude buur Pabe en Gisele, Cunninghams vrouw, die er nu alleen voor staat nu Harry plots terug naar het Midden-Oosten is vertrokken. Lee kan er maar niet de vinger opleggen waarom hij terug is gegaan en een hoogzwangere vrouw achterlaat.

De auteur heeft met Het winterse avontuur verschillende verhaallijnen uitgetekend. Alles draait rond Lee en haar zoontje Jasper. Lee lijdt aan PTSS en dat heeft alles met haar verleden te maken. Ze is dus een beschadigd iemand door wat ze heeft meegemaakt in het Midden-Oosten. Lee is het type vrouw dat niemand dichtbij laat komen. Dat is haar duistere kant die ze niet met de wereld wil of kan delen. Weinigen geraken door haar pantser buiten haar hechte vrienden.

Dan is er nog het mysterieuze boek en haar buurman die ze maar wat al te graag helpt. Verder lees je over haar professionele leven en dan is er ook nog De Elfstedentocht, het ultieme schaatsevenement voor alle Nederlanders.

De auteur neemt je mee op sleeptouw door Amsterdam en het is alsof je je er zelf waant en met haar meefietst. Door haar Nederlandse vrienden heeft ze alles in dit boek grondig kunnen beschrijven en ook hoe de Nederlanders dol zijn op schaatsen e.a.

Karen Swan heeft een heel vlotte pen en er komen ook zaken ter sprake die betekenisvol zijn; zo is er het onderwerp PTSS, en nog andere onderwerpen die aan bod komen. Omwille van het spoilergevaar vertel ik hier verder niets over. Waar ik echter een probleem mee had zijn de vele tussenpozen in het verhaal. Het achtergelaten boek, Cunningham en nog andere dingen die soms heel lang duren tot de auteur tot de kern van de zaak komt, en dit des te meer omdat het belangrijk is voor Lee. Ook de vele beschrijvingen die er allemaal niet toe doen waardoor het leek dat het op sommige momenten pure bladvulling was. Dit haalde dan ook de vaart uit het verhaal terwijl je eigenlijk hoopte dat er meer spanning in het verhaal kwam. Het boek had gerust honderd pagina’s korter kunnen zijn. Op het einde komt alles zowat samen en dat was dan wel weer goed uitgewerkt.

De flashbacks geven een echte meerwaarde aan het verhaal. Zo kom je uiteindelijk te weten wat er zich heeft afgespeeld tussen Lee en Harry. Hier heeft de auteur heel veel spanning in gestoken. Ook Jasper heeft ze goed neergepend; een kleuter die maar al te goed weet hoe zijn mama in elkaar steekt en hoe hij, zo jong ook, haar kan helpen. Emoties zoals schuldgevoelens komen goed tot zijn recht. Lee moet geloven dat er goedheid en geluk op deze wereld bestaan.

Het winterse avontuur is ook een boek waar romantiek in zit, samen met de nodige spanning. En wat boft Lee toch maar dat ze zulke goede vrienden heeft; de vriendschap spat van de pagina’s. In het begin had ik wat moeite met het hoofpersonage maar ze heeft me toch op het einde kunnen bekoren. 3 sterren.

Eerder verschenen op Perfecte Buren

Boeken van deze Auteur:

De Schotse ontdekking

De Griekse ontsnapping

Het winterse avontuur

De Spaanse belofte