Ik blijf als het mag

Zaterdag, 12 november, 2022

Geschreven door: Françoise Beck, Herman van de Wijdeven
Artikel door: Jolanda Rovers

Over vluchten en een onderdak vinden

[Recensie] Dit tweede boek van Françoise Beck (Antwerpen, 1984) gaat over een krokodil die loopt in het bos. En dat is een beetje gek. Waarom is hij niet gewoon in het water? Een mooi uitgangspunt om een actualiteit vorm te geven en bespreekbaar te maken. De teksten op rijm van Herman van de Wijdeven vormen een mooi samenspel met de lief ogende, rustige tekeningen van Beck.

Tja, hoe komt een krokodil in een bos terecht? Nou ja, hij zwom gewoon voorbij, was moe en aan een vaste plek toe. De krokodil heet trouwens Maurice en is heus een gezellig beest. Andere dieren uit het bos fladderen om het heen en maken plezier met hem. Maar dan steekt er een storm op en alle dieren rennen of vliegen naar hun huisjes, nestjes en holletjes.

En als je geen huis hebt?
Maar wat als je nergens naar toe kunt? Als je geen huis hebt? Maurice zoekt overal, maar alles is al vol en hij ziet ook niemand meer. Toch is er iemand die hem hoort. In zijn hol onder de grond hoort mol de storm niet, maar wel gedreun boven zijn hoofd. Hij gaat op onderzoek uit. Best moeilijk, zonder iets te kunnen zien. Dan blijkt het de krokodil te zijn die in paniek heen en weer rent om aan iedereen te vragen of er plaats is voor hem. Mol kan gewoonweg niet tegen het verdriet en de tranen van Maurice. Maar ja, wat moet hij doen? Wat kán hij doen, als klein molletje? Waar laat je ineens een hele krokodil? En dan bedenkt hij een mooi plan! Hij heeft er alleen wel de hulp van Maurice bij nodig. Hij kan het niet in z’n eentje.

De tekeningen van Beck zijn luchtig van opzet en prachtig van kleur. Het aantal gebruikte kleuren is beperkt gehouden, waardoor er een soort rust ontstaat. Dezelfde rust en overzichtelijkheid die terugkomt in de tekst.
Het verhaal in dit voorleesboek is een mooie kapstok om samen over vele onderwerpen te praten. Over vriendschap, over elkaar helpen en voor elkaar zorgen, over hoe belangrijk een huis is, over ergens thuishoren of zijn. En over vluchten en veiligheid vinden. Maar ook over fijne nestjes en holletjes en waar dieren zoal graag hun huisjes bouwen. Een lief voorleesboek met vele lagen.

— 

Voor het eerst gepubliceerd op Bazarow

Heaven