"Ik heb altijd gedacht dat het Paradijs een soort bibliotheek zou zijn" - Jorge Luis Borges

Jij mag alles zijn

Zaterdag, 5 maart, 2022

Geschreven door: Griet Op de Beeck, Linde Faas
Artikel door: Demi Stein

Een kijkje in het hoofd van een negenjarig meisje

[Recensie] Lexi weet door middel van foto’s van vroeger dat haar moeder ooit wel vrolijk was, veel lachte op foto’s en gekke bekken durfde te trekken. Lexi ziet dat haar moeder vroeger wel plezier kon hebben.

Lexi weet dat dit lang geleden is, want deze mensen heeft zij nog nooit gezien en ze vindt dat zij toch al wel heel lang heeft geleefd. Zíj wel.

Van tweeling naar eenling

Jij mag alles zijn is een verhaal verteld vanuit het hoofd van een negenjarig meisje. Zij is het enige levende persoon van een tweeling. Het boek draait om verlies, rouw en wat dit met een mens kan doen. Maar vooral welke invloeden dit kan hebben op het leven van een negenjarig meisje.

Boekenkrant

Al vanaf het begin van dit boek word je erin vastgezogen en laat het je niet zomaar los. De kleur illustraties, gemaakt door Linde Faas, zijn prachtig vormgegeven en laten duidelijk zien dat dit boek een zwaar geladen onderwerp bevat. De illustraties beelden uit wat er met woorden niet gezegd kan worden en dit zorgt ervoor dat het geheel enorm emotioneel overkomt.

Hoe maak je je moeder weer gelukkig?

Lexi vindt het erg lastig dat haar moeder deprissief is. Je leest over haar gedachten en gevoelens en hoe zij denkt dat ze het kan gaan oplossen. Wanneer het echt heel erg slecht gaat met haar moeder, wordt er besloten dat Lexi een tijdje bij iemand anders moet logeren. Haar moeder wordt opgenomen en spreekt ze hierdoor een poos niet.

In die periode gaat Lexi hard nadenken over hoe zij ervoor kan zorgen dat ze haar moeder weer gelukkig kan maken. Haar tweelingbroertje terugtoveren kan natuurlijk niet! De keuze die ze uiteindelijk maakt is voor een kind een hele logische, maar om daar over te lezen is hartverscheurend.

Griet op de Beeck is een auteur van Belgische grond. In januari 2013 debuteerde ze met Vele hemels boven de zevende. Het werd genomineerd voor de AKO-literatuurprijs, de Academia literatuurprijs en De Bronzen Uil. Het won De Bronzen Uil publieksprijs.

Een boek met veel diepgang

Het onderwerp is heftig en gelukkig is dit geen situatie die elk kind voor zijn/ haar kiezen krijgt. Het boek heeft enorm veel diepgang, waardoor ik mij afvraag of het boek geschikt is voor kinderen van negen jaar die niet soortgelijke situaties hebben meegemaakt. Ik verwacht dat zij de diepere lagen in dit relaas niet zullen begrijpen en het dan ook niet interessant vinden om over te lezen of over uit voorgelezen te worden.

De kinderen die spijtig genoeg wel soortgelijke situaties hebben meegemaakt, zullen een stukje herkenning terugvinden in dit boek. Voor deze specifieke doelgroep is het dan ook een perfect boek en een goed handvat om samen te kunnen praten over verlies en rouwen.

Voor oudere kinderen/ volwassene is dit boek zeker een aanrader. Je kan je als lezer goed voorstellen hoe het voor Lexi moet zijn doordat je een kijkje in haar hoofd krijgt. De woorden en zinnen die gebruikt worden zijn prachtig en lopen soepel in elkaar over, waardoor het prettig wegleest. De schrijfstijl van op de Beeck is er één om bij weg te dromen. Het onderwerp is emotioneel maar enorm goed uitgewerkt waardoor dit een boek is die een plekje in je hart krijgt, waar het niet zomaar weer uit gaat.

Jij mag alles zijn is een emotioneel kinderboek over onder andere verlies en rouw. Ondanks dat het een kinderboek is, is het zeker een aanrader voor volwassene. Het wordt begeleid met prachtige kleur illustraties en het geheel is ontroerend.

Voor het eerst verschenen op Meerboekenblog2