Klaas Vaak is boos!

Zaterdag, 22 januari, 2022

Geschreven door: Susan Wallenburg, Mayon Middeljans
Artikel door: Rita Pontororing

Hoezo is Klaas Vaak boos?

[Recensie] Klaas Vaak kennen veel kinderen als dat mannetje dat zand in je ogen strooit, waardoor je fijne dromen krijgt. Ooit gehoord dat hij wel eens boos kan zijn? Een reden om dit leuke boekje Klaas Vaak is boos! voor te lezen of kinderen zelf te laten lezen.

En of Klaas Vaak boos kan zijn. Laten we eens raden. Waarschijnlijk is hij boos omdat kinderen niet gaan slapen.  Zo zien we Bas die gek is op lezen en die maar niet op kan houden met lezen. Half onder een dekbed verschuild, een zaklampje, een boek en  daardoor niet gaan slapen. Herkenbaar? In elk geval is Klaas Vaak daar heel boos over.

Hij ervaart dat steeds meer kinderen niet op tijd naar bed gaan. Zo ziet hij Lien die druk is met haar poppen. Ook niet van plan om op tijd naar bed te gaan.

Het zandmannetje moet wachten tot de kinderen van plan zijn om te gaan slapen. Dan kan hij hen eindelijk zand in de ogen strooien, dan gaan ze slapen en dan krijgen ze mooie dromen.

Hereditas Nexus

En dat gebeurt nu dus niet.

Susan Wallenburg schreef dit prentenboek om voor te lezen vóór het slapen gaan. Een verhaal  waarin kinderen zich zeker gaan herkennen. Net als hoe slaperig ze kunnen zijn als ze laat in slaap zijn gevallen.

Klaas Vaak is natuurlijk zeer teleurgesteld in de kinderen. Hij besluit in actie te komen en gaat zijn eigen gang. Op welke wijze hij zijn eigen gang gaat en hoe de kinderen Klaas Vaak weer actief proberen te krijgen, heeft Wallenburg fantasievol bedacht.

De illustraties van Mayon Middeljans vertellen het verhaal in beelden. De illustraties doen realistisch aan. Bijvoorbeeld het ‘slaapzand’ van Klaas Vaak staan in potjes om hem heen. Klaas Vaak ziet er grappig uit maar de boosheid straalt ook van zijn gezicht af. Het verhaal van Wallenburg, fantasievol en grappig laat Middeljans in getekende beelden zien.

Een leuk en grappig prentenboek om voor te lezen vóór het slapen gaan.

Voor het eerst gepubliceerd op De Leesclub van Alles

Boeken van deze Auteur: