"Ik heb altijd gedacht dat het Paradijs een soort bibliotheek zou zijn" - Jorge Luis Borges

Kronieken van de onderwereld 1, Stad van beenderen

Dinsdag, 12 april, 2022

Geschreven door: Cassandra Clare
Artikel door: Joke Zwier

Schaduwjagers

[Recensie] Kronieken van de onderwereld 1, Stad van beenderen van Cassandra Clare is oorspronkelijk in het Nederlands verschenen in 2013. In deze serie zijn zes delen verschenen, er is een film van; City of Bones én de geromantiseerde Netflixserie Shadowhunters. De vertaling is gedaan door Elsbeth Witt.

Clary Fray gaat met haar beste vriend Simon een avondje uit en ziet hoe een ‘moord’ gepleegd wordt door drie jongeren met vreemde wapens. Het vreemde eraan is dat de vermoorde oplost in het niets. Het blijkt een demon te zijn. Jace vertelt dat ze Schaduwjagers zijn, ook wel Nephilim genoemd. Deze Nephilim zijn een mengvorm van mensen en engelen die de wereld vrij houden van demonen en alleen gezien worden door mensen die ‘het zicht’ hebben. De door Clary te hulp geroepen uitsmijter en Simon zien de jongeren niet en zij besluit haar mond te houden en doet alsof ze zich vergist heeft. Wanneer Jace Clary de volgende dag redt van een demonenaanval, waarbij zij gewond raakt en haar moeder verdwijnt, komt ze in de wereld van de Schaduwjagers terecht. Jace neemt Clary mee naar het Instituut waar hij en andere Schaduwjagers wonen en geeft uitleg over de Schaduwwereld en hun thuisstad Idris, waar De Kloof zetelt (soort raad). Aangezien Normalo’s (mensen) Schaduwjagers niet kunnen zien, moet Clary ergens een verbintenis hebben.

“Ze heeft het bloed van De Kloof door haar aderen stromen.”

Clary hoort van Hodge, het hoofd van het Instituut, dat haar moeder Jocelyn door Valentijn, leider van de Cirkel die tegen De Kloof is, is meegenomen. Clary begint zich af te vragen wat voor geheimen Jocelyn voor haar heeft verborgen.

Stad van beenderen is opgedeeld in drie delen: De donkere afdaling, De gemakkelijke afdaling en De afdaling lonkt. Het verhaal wordt verteld vanuit wisselende perspectieven en speelt zich af in New York. Tijdens het lezen komt het als een bekend verhaal over en heeft het veel overeenkomsten met bijvoorbeeld Buffy the Vampire Slayer. De kern van beide verhalen is dat jongeren met speciale krachten vechten tegen boze krachten, wel of niet bijgestaan door volwassenen en dat de gebruikelijke tienerproblematiek (identiteit, verliefd worden) rond volwassen worden erin voorkomt. Simon is het baken van Clary, die ervoor zorgt dat zij zichzelf niet verliest in de Schaduwwereld. In Buffy is dat Xander die de normale wereld vertegenwoordigt. Het is een voorspelbaar verhaal met vele plottwisten die van verre aan te zien komen zijn. Dit zorgt er helaas wel voor dat de spanning minder aanwezig is, maar wel piekt op de juiste momenten.

Stad van Beenderen is een geloofwaardige YA roman met realistische, volop evoluerende personages en een origineel bedachte wereld van de Schaduwjagers. Ik waardeer het boek met 3 1/2 ster.

Eerder verschenen op Perfecte Buren

Boeken van deze Auteur:

Kronieken van de Onderwereld 1 - Stad van Beenderen

De Helse Creaties 2 - De IJzeren Prins

Kronieken van de Onderwereld: Deel 2 Stad van vuur