‘Maalstroom’

Dinsdag, 20 november, 2018

Geschreven door: Anja Maas
Artikel door: Perfecte Buren

Wanneer Karin Buitendijk op een zonnige dag haar drie jarige dochter heel eventjes alleen laat beneden in haar huis, verdwijnt Kayla, haar dochtertje spoorloos. Twee jaar verstrijken. Karins huwelijk met John loopt stuk en vriendschappen blijken niet te zijn zoals ze horen te zijn. Haar moeder is ziek geworden en is opgenomen in een kliniek.

Twee jaar na dato beginnen zich er rare dingen af te spelen in het huis van Karin. Knuffels verdwijnen, andere verschijnen. Kleertjes zijn anders, schoenen zijn terug. En hoort ze nu de stem van Kayla? Iedereen verslijt haar voor gek en door toedoen van haar psycholoog raakt ze in een versufte toestand door alle medicijnen.

Evert, die destijds het onderzoek naar de verdwijning van Kayla leidde, is altijd bevriend gebleven met Karin en is ook nu, in deze moeilijke tijd, haar steun en toeverlaat. Maar kan zij hem eigenlijk wel vertrouwen. En hoe zit het met Ingrid, haar vriendin die zich toch een beetje vreemd gedraagt. En Richard, haar baas?

Anja Maas kan schrijven, dat is iets dat mij direct opviel door de mooie zinnen en de mooie taal die ze bezigt. Het boek begint rustig. Niet helemaal wat ik er van had verwacht, maar alla, dat kan gebeuren. Ik zette mijn gevoelens even aan de kant, want het verhaal stak immers goed in elkaar en Maas kan zoals gezegd schrijven. Het spannende blijft naar mijn idee echter te lang uit. Het labeltje thriller is volgens mij dan ook niet helemaal tot zijn recht bij dit boek. Spannende roman lijkt mij meer het genre van dit boek.

Kookboeken Nieuws

Psychologisch zit het verhaal goed in elkaar. Je merkt duidelijk de ontwikkelingen in de psyche van de personages en je ergert je aan de mensen die zich misdragen. Je voelt je rot voor Karin. Wat moet het moeilijk zijn je kind op deze manier te verliezen.

Sommige puntjes in het verhaal deden mij even twijfelen. Hoe realistisch was het optreden van de politie, hoe veel herinnert een kind van drie zich werkelijk? Vraagjes waarmee ik even het verhaal werd uitgehaald. Sterk aan Maalstroom vind ik de opties die Maas open laat. Wie heeft het gedaan? Het blijft tot bladzijde 250 toch echt een verassing. De allerlaatste gebeurtenis op bladzijde 275 was mij echter weer iets te cliché.

Ik denk dat Maas met dit debuut een goede opstap heeft gemaakt voor een volgend boek. Ik zag dat er bij Boek10+ 2019 ook weer een thriller van Anja Maas op het programma staat. Wanneer de auteur iets meer spanning kan bewerkstelligen, dan kan er weinig meer misgaan. 3 sterren voor Maalstroom

Marc-Jan

Eerder verschenen op Perfecte Buren.