"Ik heb altijd gedacht dat het Paradijs een soort bibliotheek zou zijn" - Jorge Luis Borges

Recensie: Maria Magdalena

Zondag, 17 september, 2023

Geschreven door: Geert Kimpen
Artikel door: Evert van der Veen

Een vrouwelijke manier van geloven

De ondertitel Haar verhaal dat 2000 jaar lang verzwegen werd maakt nieuwsgierig, roept direct al vragen op en prikkelt dan ook de verbeelding van de beginnende lezer.

Maria Magdalena is in de bijbel en de christelijke traditie een nogal omstreden vrouw geweest met een dubieuze reputatie om het zo maar even uit te drukken. Daardoor is zij vaak verguisd en verkeerd begrepen. Toch heeft juist deze vrouw een bijzondere relatie tot Jezus en is uitgerekend zíj degene in het Johannes evangelie die bij het graf van Jezus staat en hem ontmoet.

In dit boek vertelt Geert Kimpen haar verhaal dat zich ná de tijd van het evangelie afspeelt. Jezus is er niet meer maar tegelijk ergens nog aanwezig in de harten van mensen. In elk geval is Maria Magdalena niet los van hem. Zij is zelfs zwanger van Jezus.

Ook andere personen die in het evangelie naar voren komen zoals de Romeinse stadhouder Pontius Pilatus en zijn vrouw, Jozef van Arimathea die zijn ongebruikte graf voor Jezus’ begrafenis ter beschikking komt, spelen een rol in dit boek.

Foodlog

Vrouwlijke kant van ons bestaan
Het boek is in feite een intens en doorleefd pleidooi om de vrouwelijke kant van ons bestaan te waarderen en van daaruit ook het vrouwelijke in de goddelijke dimensie van het leven te waarderen. Het verhaal in ‘Maria Magdalena’ baseert zich volgens de voetnoten achter in het boek op enkele oude bronnen die vanuit de kerk als apocrief worden beschouwd en vertelt in romanvorm over de hoofdpersoon en haar verdere leven met ontmoetingen, reizen en spirituele ervaringen. Deze spirituele inslag is opvallend aanwezig en hier en daar esoterisch van aard. Daarin komt de vrouwelijke aard van geloven sterk naar voren.

Het zal wel duidelijk zijn dat je dit boek beter niet aan mensen kunt geven met een meer behoudende geloofsopvatting. Zij zullen de vrijheden die de auteur zich permitteert als schokkend en waarschijnlijk ook wel als godslasterlijk ervaren.

Geert Kimpen schreef eerder Rachel, of het mysterie der liefde.

Voor het eerst gepubliceerd op Bazarow

Boeken van deze Auteur: