Masterclass BBQ

Zaterdag, 30 juli, 2022

Geschreven door: Julius Jaspers
Artikel door: Sarah van Dijk

Leer barbecuen van de meester zelf

[Recensie] Masterclass BBQ  is geschreven voor mensen die willen leren hoe je een barbecue kunt gebruiken om een maaltijd op tafel te zetten die eer doet aan goede ingrediënten. Het is ook heel nuttig als cadeau voor mensen die nog steeds hun vlees verbranden of rauw uitserveren aan hun gasten. Het eerste advies van Julius Jaspers is om een barbecue met deksel te kopen waarmee je de temperatuur onder controle kunt houden. Voordat je die nieuwe barbecue gaat uitpakken is het aan te bevelen om eerst de hoofdstukken Temperatuur, Barbecueën of grillen, Wat komt er allemaal bij barbecueën kijken en Keukenkastje en Producten te lezen.

Jullie denken misschien dat ik een grapje maak, maar ik heb een hekel aan barbecueën. Zelf heb ik ooit een koksopleiding gedaan en sindsdien vertel ik mensen dat ik meer vegetariër ben dan carnivoor. Ik weet nu hoe een stukje vlees zou moeten smaken, hoe het ook kan. Vlees is ook niet mijn specialiteit qua koken. Daarom heb ik mij destijds meer verdiept in de patisserie, kook ik zelf vaker vegetarisch en eet ik ergens op visite liever groenten. Maar bij Julius Jaspers zou ik een stukje vlees van de barbecue echt nooit afslaan, want deze man weet precies wat hij doet. Daarom is het fijn voor ons allemaal dat hij die vakkennis zo genereus met ons deelt in Masterclass BBQ.

Naast de basis barbecue adviezen natuurlijk ook zeer smaakvolle en simpele recepten die je op een barbecue kunt bereiden. Zestien groenterecepten, tien visrecepten en vervolgens achtentwintig recepten voor het beste stukje vlees dat je ooit zult proeven! En maar liefst drie verschillende recepten voor buikspek. Alleen hiervoor zou ik dit boek al kopen. We zien o.a. de lekkerste spareribs, een hele ossenhaas, meerdere recepten voor verschillende stukken kip, pulled-pork en lamsvlees. Het houdt gewoon niet op. Regelmatig loopt het water mij in de mond bij het lezen van de recepten. Er zijn duidelijke ingrediëntenlijstjes, melding voor hoeveel personen het recept geschikt is, en ook de tijd die nodig is voor de voorbereiding, het marineren en de bereidingstijd op de barbecue zelf. Ook heel belangrijk is de vermelding bij ieder recept op welke temperatuur je de barbecue moet gebruiken en/of het bereid moet worden op een direct of indirect vuur.

Onmisbaar tijdens een barbecue zijn de sauzen, de marinades, de glaze, de rub, die allemaal als doel hebben de smaak van je gerecht te verheffen tot een niveau ‘ alsof een engeltje op je tong piest’. Julius deelt in Masterclass BBQ  ook nog eens elf recepten voor een dessert van de barbecue. Vacherin Mont D’Or met dip-aardappeltjes zou voor mij al een complete maaltijd zijn. Met een recept voor een citroen cheesecake of een Canadees bananenbrood doe je de mensen vast versteld staan wat er met een barbecue allemaal mogelijk is. Iedere barbecue beginner moet echt eerst Masterclass BBQ gaan lezen voordat ze een vuurtje gaan stoken. Voor de ingewikkelder BBQ-recepten verwijst Julius naar zijn andere boeken. Deze Massterclass is echt voor de beginners en hopelijk wordt het een hele fijne BBQ-zomer voor ons allemaal!

Wordt Vervolgd

Andere delen in deze Masterclass reeks zijn Groente op de BBQ, Cakes, Dips, Desserts en Cocktails.

Eerder verschenen op Kookboekennieuws.nl


Laat hier je reactie achter:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Alleen inhoudelijke reacties die gaan over het besproken boek en/of de recensie worden geplaatst.

Boeken van deze Auteur:

BBQ, the next level

Simple Smart BBQ

Het complete BBQ boek

Spiesjes

BBQ