Met liefs uit Londen

Donderdag, 9 juni, 2022

Geschreven door: Sarah Jio
Artikel door: Jeannie Bertens

Een keuze met verstrekkende gevolgen

[Recensie] Sarah Jio is een Amerikaanse auteur en journaliste, ze schreef al een aantal ontroerende romans zoals Die avond aan het meer, Bloemen voor mijn dochter en Om nooit te vergeten.

Valentina ‘Val’ Baker is in een slechte droom beland: op dezelfde dag dat manlief haar verlaat voor een andere vrouw, krijgt ze een brief uit Londen met het overlijdensbericht van haar moeder. Een moeder van wie ze in geen jaren iets gehoord heeft. Toen Val twaalf jaar oud was en in Los Angeles woonde, verliet haar moeder geheel onverwachts het gezin om een nieuw leven elders op te bouwen, Val en haar vader achterlatende.

Toch bewaart Val nog goede herinneringen aan haar moeder, de eerste twaalf jaar van haar leven waren ze onafscheidelijk. Eloise, haar moeder, heeft Val o.a. de liefde voor boeken bijgebracht. Val is bibliothecaresse geworden, ze is bovendien een verwoed blogger op Instagram. Eloise heeft Val een boekwinkel, The Book Garden, nagelaten en twee appartementen. Val besluit om naar Londen af te reizen om orde op zaken te stellen en alles te verkopen. Door de hoge successierechten kan dat ook bijna niet anders. Maar eenmaal in Londen aangekomen, blijkt The Book Garden een schattige winkel te zijn met veel klandizie uit de charmante wijk Primrose Hill. De hartsvriendin van Eloise, Millie, is een gepensioneerde advocate en bestiert nu de winkel.

Val maakt vrienden in Londen en komt steeds meer van haar moeder te weten o.a. door een speurtocht die haar moeder nog voor haar dood heeft opgezet. Het verdriet uit haar jeugd én van haar scheiding verdwijnt naar de achtergrond en maakt plaats voor nieuwe energie die ze hard nodig heeft om het enorme bedrag bij elkaar te sprokkelen dat nodig is om de belastingschuld te vereffenen, een schier onmogelijke zaak. Maar Val gaat ervoor, ze wil de droom van haar moeder, een eigen boekenwinkel, voortzetten!

Kookboeken Nieuws

Jio kiest ervoor om het verhaal vanuit twee perspectieven te schetsen, dat van Val en dat van Eloise. Daardoor komen we erachter welke keuzes Eloise in haar leven heeft gemaakt. Een leven dat begon en eindigde in Londen maar tussenin heeft ze ruim twintig jaar in Los Angeles gewoond, een stad waarin ze zich nooit echt thuis heeft gevoeld. De auteur schakelt snel tussen de twee perspectieven, er zit veel vaart in het verhaal en ook veel humor.

Val is een vlotte vrouw die zelfspot niet schuwt, ze is doortastend en ondernemend. Bovendien staat ze open, in het begin wel wat wrokkig, voor informatie over haar moeder. Naast de speurtocht die haar moeder op touw heeft gezet gaat Val ook zelf op zoek naar een mysterieuze man die aantekeningen heeft gemaakt in een exemplaar van haar lievelingsboek. Die aantekeningen bevallen haar zó goed dat ze, onder druk van haar nieuwe vrienden, op zoek gaat naar die onbekende man. Wie weet is hij wel haar Prince Charming!

De sfeervolle beschrijvingen van Primrose Hill smaken naar meer, je ziet dat schattige boekwinkeltje zó voor je ogen tot leven komen. Ik zou er meteen naar binnen lopen om me door Val of Millie een boek te laten adviseren én te kopen uiteraard. Laten we dat maar eens meer gaan doen om ook de boekenwinkels hier open te kunnen houden. Een mooie vier sterren voor dit heerlijke boek.

Eerder verschenen op Perfecte Buren

Boeken van deze Auteur:

Met liefs uit Londen

Om nooit te vergeten

Die avond aan het meer

Bloemen voor mijn dochter

Met liefs uit Londen