"Ik heb altijd gedacht dat het Paradijs een soort bibliotheek zou zijn" - Jorge Luis Borges

Recensie: Misjka

Donderdag, 7 december, 2023

Geschreven door: Edward van de Vendel, Anoush Elman, Annet Schaap
Artikel door: Nico Voskamp

Geboortegrondpijn

Indrukwekkend is het wel, die twee stickers op de voorkant van ‘Misjka’: ‘Bekroond met Gouden Griffel 2023’ en ‘Bekroond met Zilveren Penseel 2023’. Het boek verscheen al in 2022, en is nu dus dubbel bestickerd. Dat moet wel een bijzonder boek zijn.

Ja, dat is het. Om verschillende redenen. Edward van de Vendel en Anoush Elman schreven samen eerder De geluksvinder, een boek voor jongeren gebaseerd op Anoush’ levensverhaal. Ze bleven daarna contact houden, en toen er een dwergkonijntje in het gezin van Anoush kwam, was er opeens nóg een verhaal dat verteld moest worden.

Vanuit Afghanistan naar Nederland
We beleven dit verhaal door de ogen en oren van Roya, een meisje dat vanuit Afghanistan in Nederland is komen wonen. Samen met haar drie broers en haar ouders zit ze in een huis, hun eigen huis. Roya kijkt om zich heen en het dringt tot haar door: ze mogen blijven. Ze hoeven niet terug naar hun eigen land.

Maar … er ontbreekt iets. Ze brengen een bezoekje aan de dierenwinkel en opeens is Misjka er, een dwergkonijntje. Anoush is dolblij.

Van de Vendel neemt ons mee in een ‘gewoon’ verhaal. Dit is een gezin dat in Nederland woont, de kinderen gaan naar school, ook meisjes kunnen gewoon naar school, ze hebben zelfs hobby’s, ze hoeven niet om zich heen te kijken of er iemand met een geweer zegt wat ze moeten doen. Of wat ze niet mogen doen.

Zo vanaf de zijlijn toekijkend, krijgt de lezer te zien hoe het gezin inburgert (vreselijk woord, ja, maar het beschrijft wel wat er gebeurt) in Nederland. Anoush is dolgelukkig met haar schattige witte dwergkonijntje, maar er knaagt toch iets in haar binnenste. Als ze op school over haar dwergkonijn Misjka vertelt, komt dat naar buiten.

Lees en huiver
Lees en huiver, en vooral: stel je eens voor hoe het zou voelen als je uit je eigen land moet vluchten, naar een vreemd land gaat en daar een nieuw leven moet opbouwen. Daarbij helpt dit fraaie verhaal. En daarvoor zijn die twee stickers terecht op het boek Misjka geplakt. Ik zeg lezen.

Leesfragment



Voor het eerst gepubliceerd op Bazarow.

Foodlog

Leesadvies voor jongeren

WIl je weten hoe een vluchteling zich voelt? Lees dit boek.

Boeken van deze Auteur: