Nordic islands

Donderdag, 14 januari, 2021

Geschreven door: Stefan Forster
Artikel door: Evert van der Veen

Het hoge noorden van onze planeet

[Recensie] Dit boek neemt de lezer/kijker mee op reis door IJsland, Groenland, Noorwegen en de Faroër eilanden. Uit de persoonlijke inleiding blijkt de fascinatie van de auteur/fotograaf voor natuur en fotografie. Vanaf achtien jaar is hij al actief op dit gebied en hij gaat graag langs ongebaande wegen. Zo maakt hij wandeltochten door moeilijk toegankelijke gebieden en ook reist hij per kajak. Hij richtte een centrum voor natuur en fotografie op om anderen hierin te scholen en te enthousiasmeren. Hoewel de foto’s soms anders doen vermoeden, zijn ze niet met moderne technieken gemanipuleerd omdat de auteur daar niet van houdt. Die instelling valt te waarderen want daardoor krijgen we pure, natuurgetrouwe foto’s te zien die de aarde presenteren zoals zij is.

Wel maakt Stefan Forster graag gebruik van de drone die ongekende mogelijkheden biedt om ontoegankelijke gebieden vast te leggen of vanuit een vogelvlucht perspectief opnamen te maken. Hij was één van de eerste beroepsfotografen die hier sinds 2013 gebruik van maakt. Hij heeft maar liefst 600.000 beelden verzameld en dat aantal zegt iets over zijn indrukwekkende passie waar de lezer en kijker van dit boek Nordic islands van mee mag genieten. Toch blijft hij bescheiden en ziet hij zichzelf in dienst van een hoger ideaal getuige zijn woorden: “de ware heldin is de natuur en niet de fotograaf”. Prachtige woorden die treffend vertolken dat hij zichzelf beschouwt als iemand die de schoonheid van de aarde mag vastleggen en doorgeven. Daarom komt aan de natuur alle eer toe!

Alle bezochten streken worden door tekst ingeleid. Hoewel alle foto’s de moeite waard zijn en vakmanschap laten zien, is er toch een aantal dat er uitspringt door de bijzondere rijkdom aan kleuren, het ongerepte landschap of het perspectief van waaruit de foto is genomen. Deze foto’s raakten mij in het bijzonder:

IJsland:

Archeologie Magazine
  • het vulkanisch gebergte van Landmannalaugur is bijzonder kleurrijk en komt door de prachtige lichtval schitterend tot z’n recht
  • de gletsjerlagune Jökulsárlón in het zuidoosten is fraai om te zien
  • de dravende IJslandse paarden steken prachtig af in het licht van de ondergaande zon
  • de drone heeft diverse moslandschappen vastgelegd zodat wij dit pas nu de fraaie structuur ervan kunnen ervaren
  • het binnenland van IJsland is moeilijk toegankelijk en vrijwel onontdekt
  • sfeervolle opname van het noorderlicht ontbreken niet en ook zijn prachtige opnamen van ijsvelden en ijsbergen in diverse vormen waarbij de helderblauwe kleur door de afwezigheid van zuurstof opvalt

Groenland is het grootste eiland op aarde en in het oosten ligt het grootste nationale park op aarde. Naast een prachtige zonsondergang boven ijsbergen en water zijn er fraaie close-ups van dieren als de poolvos en de poolhaas en doorkijkjes door ijsbergen.

Noorwegen kent maar liefst 150.000 eilanden. De Lofoten kunnen alleen per vliegtuig worden bereikt en vormen een bijzonder plek. Ook zijn er indrukwekkende close-ups van een zeearend en papagaaiduiker.

Op de Faroër eilanden regent het meer dan 200 dagen per jaar. De steile en hoge kliffen zijn hier kenmerkend; in het sfeervolle licht komen ze fraai naar voren. Aardig is de vermelding dat het een kostbare aangelegenheid is om deze eilandengroep te bezoeken. De meeste grond is privébezit en de bezoeker dient toestemming te vragen en moet daar per dag stevig voor betalen.

Tenslotte geeft Stefan Forster uitleg van zijn werk en lezen we iets over de reizen die hij maakte en hoe hij overnacht.

Een buitengewoon fraai boek – met teksten in het Engels en het Duits – dat de lezer/kijker meeneemt naar afgelegen en vaak ontoegankelijke streken op aarde. Dit boek toont de natuur in al haar ongerepte schoonheid!

Voor het eerst gepubliceerd op De Leesclub van Alles