'Oogst'

Woensdag, 12 mei, 2021

Geschreven door: Sien Volders
Artikel door: Perfecte Buren

Een aangrijpende roman over moderne slavernij op Sicilië

De Roemeense Alina reist met haar elfjarige zoon Lucian naar Sicilië om daar het geld te verdienen dat thuis hard nodig is. Terwijl Alina tijdens het zware werk op een tomatenplantage haar hoop en verwachtingen voortdurend moet bijstellen, ontmoet Lucian twee jongens van zijn leeftijd, met heel verschillende achtergronden. Gedurende het jaar waarin ze bevriend zijn, vechten de drie jongens met elkaar, voor elkaar en tegen de wereld. Tot die hen inhaalt. Oogst is een schrijnend verhaal over veerkracht en vriendschap, en over de strijd om een waardig bestaan aan de onderkant van Europa.

Hoe ver gaat een moeder om haar kind een beter leven te bieden? En hoe sterk is een jongensvriendschap?

Wat een schilder doet met penseel en doek, doet Volders met pen en papier. Ze schildert als het ware met woorden. Met een uiterste precisie en nauwgezetheid vlijt ze haar woorden neer. Samen vormen ze een verhaal, een schilderij. Eenvoudig en tegelijk allesomvattend. Ze heeft een zeer eigen schrijfstijl. Beheerst, gevoelig, subtiel en met slechts een paar woorden schept ze een beeld of een situatie.

Het boek is verdeeld in 4 delen, bestaande uit korte hoofdstukken. De delen worden telkens van elkaar gescheiden door een korte passage uit een liedtekst van de Siciliaanse zangeres Rosa Balistreri. Deze passages zijn zeer zorgvuldig uitgekozen en geven perfect de sfeer van ieder deel weer. Neem zeker de moeite om de vertaling op te zoeken.

Naadloos gaan de verschillende delen in elkaar over. Op exact dezelfde manier beleef je ook de verandering van de seizoenen en de taken in de tomatenserre. De beschrijvingen van het Siciliaanse weer, het landschap en de verschillende activiteiten van Alina vormen de achtergrond van het verhaal. Laat je echter niet de verblinden door de schoonheid, de subtiliteit van deze beschrijvingen. Sien Volders zal nooit uitersten gebruiken. Geen ellenlange uitweidingen, geen overbodige woorden, geen extreme emoties. Alles tot in de kleinste details gekozen. Maar net deze pracht, deze zachtheid staat in schril contrast met de thematiek, met de harde realiteit waarover ze schrijft.

Oogst is eerder een dun boek, en toch bevat het heel veel thema’s, heel veel detail. Verschillende werelden staan lijnrecht tegenover elkaar. Armoede en rijkdom, vriendschap, verraad. Leven en overleven. Waardigheid en eigenwaarde. Een eigen leefwereld creëren en de schijn hooghouden naar het thuisfront.

Oogst is aangrijpend, speels en toch snoeihard tegelijk. De ontknoping is even schrijnend als het verhaal dat wordt verteld. Het harde, hedendaagse verhaal van mensen die om economische redenen hun geluk en geld elders gaan zoeken. Op zoek naar geld om te overleven worden ze vernederd en uitgebuit.

Om ook nog de laatste details te laten kloppen, hoort er bij het boek ook een Spotify-playlist met onder meer nummers die in het verhaal een rol spelen.

Met heel veel spijt in het hart heb ik het boek dichtgeslagen. Het boek heeft me op veel vlakken geraakt. Zijn schoonheid en puurheid van de schrijfstijl enerzijds, de hardheid van het verhaal langs de andere kant. Dit boek blijft nazinderen. Het is een aanrader op alle vlakken. Ik geef dit boek 5 aangrijpende sterren.

Peggy

Eerder verschenen op Perfecte Buren.