"Ik heb altijd gedacht dat het Paradijs een soort bibliotheek zou zijn" - Jorge Luis Borges

Recensie: Het varken Morin

Maandag, 19 februari, 2024

Geschreven door: Guy de Maupassant
Artikel door: Quis leget haec?

Een geluid uit 1881-1882

Het varken Morin is bevat verhalen van Guy de Maupassant en beslaat de jaren 1881-1882. Het is het tweede deel van een reeks met zo mogelijk alle 300 verhalen van de schrijver. Eerder verscheen Op een lenteavond met de verhalen uit de periode van 1875-1881. Het varken Morin bevat de novellen die hij schreef in 1881 en 1882. Het zijn er 59.
Een aantal zaken valt op in deze bundel. Onze geliefde viervoeters komen er niet perse goed van af. In het eerste verhaal overleeft de hond het al niet en verderop wordt er nog een keffertje in een diepe mergelput gegooid. Niet alleen honden moeten er aan geloven, de dood speelt überhaupt een grote rol in dit deel. Van pagina 72 tot en met 96 leest u over een pastoor die een vrijend paartje vermoordt, een prostituee die een Pruisische militair naar zijn einde helpt en het trieste verhaal van de dood van een blinde man.

Het duiden van de vrouw
De auteur is ook niet te beroerd om zijn verhaal te beginnen met het duiden van de vrouw:
“Bestaat er bij de vrouw een intenser gevoel dan nieuwsgierigheid? O, dat weten, dat kennen, dat aanraken van wat je hebt gedroomd? Wat doet ze daar niet voor? Een vrouw zal, als haar ongeduldige nieuwsgierigheid gewekt is, alle dwaasheden, alle onvoorzichtigheden, alle vormen van lef hebben, zal voor niets terugdeinzen.”
Waarop een prachtig verhaal volgt van een vrouw die alle genoegens van Parijs wenst te ontdekken en dat ook gaat doen. Zo beschrijft De Maupassant het stadse leven, maar uitbundiger is hij nog in zijn natuurbeschrijvingen. Veel verhalen beginnen met het scheppen van een sfeer:
“Het was in het jachtseizoen, op het kasteel van Banneville. De herfst was regenachtig en triest. De rosse bladeren ritselden niet onder de voeten, maar verrotten in de karrensporen, onder zware regenval”.

‘Waargebeurde’ verhalen
Dat jachtseizoen en het jagen lijkt wel het thema van dit boek, dat komt nog vaak terug. Na zo’n natuurbeschrijving komen wat personen opdagen en vertelt één van hen het verhaal dat u gaat lezen, meermaals met de toevoeging dat het ‘waargebeurd’ is.
Uiteraard ook waargebeurd is het mooie verhaal van de Corsicaanse bandiet, de verschrikkelijke Sainte-Lucie. Maupassant laat u eerst kennis maken met de Corsicaanse natuur voor het verhaal wordt verteld over familie-eer en bloedwraak:
“Wat een vreselijke gewoonte is die bloedwraak van jullie toch!” Berustend antwoordde mijn metgezel: “Wat wil je? Je moet toch je plicht doen!”

De lezer krijgt verhalen mee over de verrassende ontknoping van de zeekoetenjacht, of over de twee broertjes die in de regenput vallen. Over de man die jaloers is op het paard van zijn beminde, een verhaal dat voor niemand goed afloopt. Over de officier die weet dat hij geen verhouding moet beginnen, het toch doet en overal achtervolgd wordt door zijn maîtresse, zelfs na haar zelfmoordpoging. Over (zoals eerder gezegd: de dood is alom aanwezig) de dertienjarige jongen die zelfmoord pleegt of de levenslange liefde van een stoelenmatster.
Naast de dood en de jacht mogen ook de liefde, het huwelijk en ontrouw als thema’s genoemd worden. Een patiënte zegt tegen haar dokter dat ze nooit zal begrijpen dat een vrouw haar man bedriegt. Daar denkt de dokter het zijne van:
“Een vrouw kan pas hartstochtelijk beminnen na getrouwd te zijn geweest. Mocht ik haar vergelijken met een huis, dan zou ik bijna zeggen dat het pas bewoonbaar is als een echtgenoot het pleisterwerk heeft afgestoft”.

Yoga Magazine

Deze auteur zat niet echt verlegen om een boude bewering. Het laatste verhaal is het titelverhaal en het langste verhaal van maar liefst 11,5 pagina. Ik verheugde mij al op een vrolijke afsluiter met een knorrend hoofdpersoon, maar daar dacht de auteur iets anders over. Gaat u het vooral lezen!

Ook verschenen op Quis leget haec?

Leesadvies voor jongeren

De verhalen van Guy de Maupassant zijn spannend en zeer vermakelijk.

Boeken van deze Auteur: