"Ik heb altijd gedacht dat het Paradijs een soort bibliotheek zou zijn" - Jorge Luis Borges

Seasons Moestuin

Zaterdag, 6 augustus, 2022

Geschreven door: Jessica Koomen
Artikel door: Marlene Bijlsma

Eerst zelf verbouwen en dan opeten

[Recensie] Onlangs verscheen Seasons Moestuin. Via haar Instagram account en moestuincommunity was een boek een logische vervolgstap voor Jessica Koomen. Deze veelzijdige zangeres had altijd al een minimoestuin. Door gezondheidsproblemen werd onbewerkt eten uit eigen tuin nog belangrijker. Ze is begaan met dierenwelzijn, promoot pesticidevrij tuinieren en is enthousiast over biologisch zaad en recyclet waar dat kan.

Seasons Moestuin bevat naast een veelomvattende hoeveelheid info over moestuinieren ook nog eens 110 vegetarische recepten. Dat is de reden dat we dit boek op Kookboekennieuws bespreken. Want als je een overvloedige oogst hebt, wat doe je daar dan mee?

Na een hoofdstuk De Moestuin volgt een algemeen deel De Keuken in. Koken met eigen oogst geeft veel voldoening. Jessica raadt aan om in de kringloopwinkel of tweedehands online te zoeken naar spullen. Want waarom iets nieuws kopen als het al bestaat? Fruit wordt niet geschild (want je tuiniert zonder gif) en de meeste recepten zijn vegan of gemakkelijk vegan te maken. Ze begint direct met vier food waste recepten; wist jij dat je van bloemkoolblad een heerlijke soep kunt maken? Daarna volt uitleg en recepten voor het bewaren van de oogst. Zoals fermenteren, drogen en inmaken.

Het derde deel Moestuingewassen en – recepten is onderverdeeld in blad- en stengelgewassen, kool, knol- en wortelgewassen, vruchtgewassen, peulvruchten, kruiden en fruit. Jessica bespreekt haar favoriete gewassen bijvoorbeeld omdat ze snel goeien, niet veel onderhoud vergen, lang te oogsten zijn of omdat je ze niet makkelijk in de winkel vindt.

Yoga Magazine

Seasons Moestuin staat vol prachtige foto’s van zowel de gewassen als recepten. Per hoofdstuk krijg je eerst alle info die je nodig hebt om te kunnen moestuinieren. Uitleg over zaaien, planten, verzorgen, oogsten en bewaren per plant. Daarna volgen een aantal vegetarische en vegan recepten met de oogst. Hapjes, hoofdgerechten, soepen en snacks in een enorme variëteit. Flatbread met snijbiet, peterselie parpadelle met romige bloemkoolsaus en rucolasalade. Alle onderdelen maakt ze zelf. De gerechten komen uit de wereldkeuken zoals Indiase courgettecurry en Thaise spinazietaartjes.
Avontuurlijke combinaties staan er ook in. Wat dacht je van een ontbijt smoothiebowl waarin bloemkool, dadels en cacao samengaan met geroosterde walnoten? De meeste recepten zijn voor 2-4 personen en stuk voor stuk behoorlijk gezond; bomvol groente en/of fruit, volkoren granen en nauwelijks toegevoegde suikers.

Achter in het boek tref je een zaai- en oogstkalender. Het register bevat zowel de recepten als trefwoorden voor de moestuin. Neem zeker ook eens een kijkje op de online moestuincommunity of Jessica’s Instagram account.

Zonder poespas of ingewikkelde ingredienten biedt Seasons Moestuin naast uitgebreide uitleg over het tuinieren, veel inspiratie om de oogst te verwerken tot heerlijke vegetarische gerechten.

Eerder verschenen op Kookboekennieuws.nl

Boeken van deze Auteur: