"Ik heb altijd gedacht dat het Paradijs een soort bibliotheek zou zijn" - Jorge Luis Borges

Topstukken

Woensdag, 2 februari, 2022

Geschreven door: Annemarieke Willemsen
Artikel door: Lou Lichtenberg

Topstukken van het RMO

[Recensie] Conservatoren en andere medewerkers van het Rijksmuseum van Oudheden, het nationale archeologische museum van Nederland dat in 2018 zijn tweede eeuwfeest vierde, hebben een boeiend overzicht vervaardigd van honderd topstukken uit het museum. Dit topstukkenboek – een ware lust voor het oog – biedt een redelijk representatieve presentatie langs de wereldberoemde collecties van het museum, bestaande uit 200.000 oudheden uit Egypte, Griekenland, het Romeinse Rijk, het Nabije Oosten en het vroege Nederland.
De gekozen topstukken – zo’n selectie uit een grote diversiteit is alleen al een sublieme tour de force – zijn in het boek bovendien gerangschikt op volgorde van binnenkomst in het museum, zodat ze ook de historische groei van de verzameling weerspiegelen. De eerste helft bevat daarom relatief veel objecten uit Egypte en de Klassieke Wereld. Voorwerpen uit het Nabije Oosten komen halverwege aan bod en de tweede helft van het boek bevat de meeste belangrijke Nederlandse vondsten.

De aankopen uit de 21e eeuw tonen een redelijk evenwicht tussen de verschillende tijdperken: Nubische beddenpoten, beelden van Cyprus, Romeinse edelstenen, een gouden halsring en een middeleeuws ‘liefdesmes’. Elk gekozen object is voorzien van een pakkend geschreven toelichting, waarin veel informatie valt te lezen over historische en andere achtergronden, functie, betekenis, herkomst, eventuele restauratie en andersoortige wetenswaardigheden.
En zo valt met het boek in de hand te reizen langs koningsbeelden, relïefs, glaswerk, mummies, vuistbijlen, goud-, zilver- en bronsschatten, zwaarden en nog heel veel meer. Een bloemlezing van honderd bijzondere, markante voorwerpen waarmee je een fascinerende ontdekkingsreis door historie en archeologie kunt beleven.

Eerder verschenen in Archeologie Magazine

Het boek is direct te bestellen bij het museum

Boekenkrant