‘Truth or Dance’

Donderdag, 8 augustus, 2019

Geschreven door: Chinouk Thijssen
Artikel door: Perfecte Buren

Truth or Dance is het eerste deel uit een trilogie. Bij de presentatie van deel twee, Break a Leg, was ik aanwezig en dat was maar goed ook. Hoe het kan weet ik ook niet maar gelukkig was nu mijn aandacht naar deze serie getrokken. Uitgeverij Clavis was zo tof om mij deze eerste twee delen toe te sturen waardoor ik nu middenin deze ballet thriller zit.

Eerlijk is eerlijk, allereerst was ik onder de indruk van beide covers. Ik vind ze prachtig! De kleuren, het lettertype, de afbeeldingen. Ik ben dan ook razend benieuwd naar het derde en laatste deel! Niet alleen door de cover trouwens. Ik zit er nu zo in dat ik blij ben dat ik meteen door kan met deel twee. Voor deel drie moeten we nog heel even geduld hebben, deze komt in oktober van dit jaar uit.

Mijn kennis van ballet was zo goed als nul. Het leuke is dat dit geen enkel probleem is. Thijssen zorgt voor een lijst met passen, ballettermen en lessen voorin het boek zodat je deze makkelijk terug kunt vinden. Ook zit er een uitleg in het verhaal verwerkt wanneer personages een term gebruiken. Wat ik verder erg leuk vind is dat ze door middel van een school opdracht ook nog wat van de geschiedenis van ballet verwerkt in het boek. Op deze manier is het boek leerzaam en rol je ook als leek met gemak de wereld van ballet binnen.

Truth or Dance is zoals gezegd het eerste deel en zet een solide basis neer. Je leert de personages kennen en het ‘spel’ begint hier. Beste vriendinnen India, Zoë, Nikki en Lisa worden toegevoegd aan een groepschat door iemand die zichzelf ‘truthordance’ noemt. Vervolgens krijgen de meiden opdrachten die ze moeten uitvoeren. Doen ze dit niet of verzetten ze zich op een andere manier? Dan zijn er consequenties.

Dat ze dit alles verborgen houden voor hun klasgenoten begrijp ik nog wel, ik vond alleen nergens een sterk argument terug om er geen docent, de politie of een andere volwassene bij te betrekken. Ik begrijp dat het voor het verhaal spannender is om dit niet te doen maar een goed argument om dit te verantwoorden had het verhaal net een beetje sterker gemaakt. Ook springt Thijssen soms een beetje van de hak op de tak waardoor je soms even uit het verhaal raakt. Dat gezegd hebbende, Thijssen weet je ook wel meteen weer terug te pakken. Ze weet hoe ze de lezer nieuwsgierig moet houden, brengt je in verwarring (ik bedoel, wat is dat met Raven?) en haar schrijfstijl is vlot.

Als lezer heb je geen idee wie ‘truthordance’ is. Wel komen er genoeg personages voorbij waardoor je een ruime keuze hebt voor je verdenkingen. Dit is top! Het houdt de spanning vast. Ik ben wel erg benieuwd hoe ‘truthordance’ alles voor elkaar heeft gekregen, wie weet wordt dit beantwoord wanneer we weten wie het is.

Ik hoop dat de personages in het volgende deel wat meer diepgang krijgen. Hoewel het leuke personages zijn, blijven ze nog wat op de oppervlakte. In dit deel zag ik niet echt uitgesproken karaktertrekken waardoor geen enkel personage er echt uitspringt. Door meer diepte te creëren krijgt het verhaal meer lagen en wordt het verhaal wellicht nog spannender.

De focus ligt op India, je volgt het verhaal voornamelijk vanuit haar. Ze heeft last van hyperventilatie en in combinatie met de situatie heeft ze continu aanvallen waarbij ze ook flauwvalt. Nu heb ik gelukkig geen ervaring met hyperventilatie dus misschien is dit best realistisch, maar ik begon mij een beetje te ergeren na een aantal keren. Op een gegeven moment zie je al aankomen dat ze weer neergaat en krijgt ze alle aandacht. Doordat ook het karakter van India nog redelijk vlak is, heeft ze niet de leuke kanten laten zien om deze ergernis mee te compenseren. Gelukkig lijkt ze wel wat krachtiger te worden, ik hoop dat dit zich door zal zetten.

Een hele goede zet van Thijssen was om dit boek te laten eindigen met een hoofdstuk vanuit ‘truthordance’. Hoewel ik natuurlijk al wel benieuwd was hoe dit verhaal verder zou verlopen, maakt dit hoofdstuk meteen veel meer nieuwsgierigheid in mij los. Ik duik dan ook zeker snel in het volgende deel en ben er van overtuigd dat ik moeite zal hebben met het wachten op het laatste deel!

Truth or Dance heeft een hele goede basis neergelegd. Nu is het tijd om er wat meer pit in te gooien en door te stomen. Dit eerste deel krijgt van mij 3 sterren.

Annelien

Eerder verschenen op Perfecte Buren.