"Ik heb altijd gedacht dat het Paradijs een soort bibliotheek zou zijn" - Jorge Luis Borges

Video: Bazarow.LIVE terugkijken van 11-10-2023 met o.a. Louise O. Fresco en Cor Hermans

Vrijdag, 3 november, 2023

Geschreven door: Louise O. Fresco
Artikel door: Roeland Dobbelaer, Liliane Waanders

Op 11 oktober stond Bazarow.LIVE in Bieb Neude in het teken van de Maand van de Geschiedenis

Louise Fresco
Kruiden, kokkels en kippen. Wetenschap als ontdekkingsreis heet het essay dat Louise Fresco voor de Maand van de Geschiedenis schreef. In haar essay laat Louise Fresco aan de hand van de prestaties van twee wetenschappers – de Duitse amateurbioloog Georg Rumphius die ondanks de dood van zijn vrouw en dochter bij een aardbeving, blindheid, het verlies van zijn manuscripten bij een grote brand én het zinken van het schip met de exemplaren van zijn Kruidboek postuum toch wereldberoemd werd en later Linnaeus zou inspireren, en de arts Christiaan Eijkman die bij toeval het bestaan van gebreksziektes en de rol van vitamines bij de gezondheid van kippen ontdekte en daarvoor (en niet zijn naaste collega die de hypothese had geopperd) de Nobelprijs ontving – zien dat wetenschap zelden een kwestie is van ‘eureka!’ (het thema van de Maand van de Geschiedenis). Liliane Waanders pratte met Louise Fresco, zelf behalve wetenschapper ook literair auteur.

Cor Hermans
Denkers, schrijvers en kunstenaars maakte zich in de negentiende eeuw zorgen over de opmars van ‘de banale burgerlijke moderniteit’. De ‘echte’ cultuur werd in ras tempo overvleugeld door een door ingenieurs en technici onder de noemer vernieuwing en vooruitgang vormgegeven wereld. In De uitgewiste horizon: Europa’s obsessie met cultureel verval 1835-1914 bekijkt historicus Cor Hermans die ontwikkeling door de ogen van intellectuelen als Thomas Mann, Baudelaire, Tsjechov, Wagner, Nietzsche, Ibsen, Kierkegaard, Flaubert, Freud, Toergenjev en Dostojevski. In zijn nieuwe boek stelt hij de vraag of de moderne Europese mens, die heerst over een groot deel van de aarde, het product is van een cultuur in ontbinding? Cor Hermans publiceerde eerder over Charles Darwin, John Stuart Mill en de moderne literatuur in het interbellum. Roeland Dobbelaer ging met hem in gesprek.

De Kwestie
De Kwestie ging over het nut van literaire prijzen Daags nadat de longlist van de Boekenbon Literatuurprijs bekend werd gemaakt, plaatste uitgeverij De Arbeiderspers een paginagrote advertentie om de roman Alkibiades van Ilja Leonard Pfeijffer aan te prijzen. De roman ontbrak op de longlist. In De Kwestie ging het over het nut van literaire prijzen. Hoe belangrijk zijn literaire prijzen (voor auteur, uitgever en lezers)? Wordt het belang over- of onderschat? Kan het geld dat ermee gemoeid is niet beter anders geïnvesteerd worden in de sector? Roeland Dobbelaer en Liliane Waanders legden deze vragen voor aan Peter Nijssen, redacteur bij De Arbeiderspers (onder andere van Ilja Leonard Pfeijffer) en Aad Meinderts, directeur van het Literatuurmuseum, die behalve secretaris is van de drie staatsprijzen voor literatuur en vanaf 2009 ook voorzitter van de Jan Campert-Stichting, die de Huygens-, Campert-, Bordewijk- en Van Hichtumprijs toekent.

De tips
Een boekenprogramma kan niet zonder leestips. Dus ook BAZAROW.LIVE niet. Roeland Dobbelaer tipte het kunstboek Lothar Wolleh ziet Jan Schoonhoven en ‘gast-tipper’ Marijke van Dorst van Salon Saffier tipte Het graf van de wever van Seumas O’kelly.

Foodlog

De volgende editie van Bazarow.LIVE is woensdag 8 november met o.a. Sholeh Rezazadeh, Lotje Steins Bisschop en Roselien Herderschee. De kwestie gaat over het fenomeen dat steeds meer jongeren Engelstalige boeken lezen, en niet langer Nederlandstalige boeken. Kijk hier voor meer informatie.