Voedselbosrand

Dinsdag, 1 november, 2022

Geschreven door: Madelon Oostwoud
Artikel door: Janny de Vries

Boslandbouw, eetbare bomen en planten in rijen en randen

[Recensie] Geen teleurstelling van eenjarige moestuinzaadjes die niet opkomen, maar een duurzame vorm van je eigen eten verbouwen. Madelon Oostwoud is een ontzettend leuke verteller die op internet te vinden is met o.a. een promofilmpje over één van haar boeken: Permacultuur in een kleine tuin.  Ze gunt iedereen het plezier in tuinieren ook als je de beschikking hebt over een kleine tuin, zoals zij zelf heeft gehad in hartje Amsterdam.

Eigen voedselbos
Het boek dat hierop volgt, vloeit voort uit de ervaring die ze opdoet met haar eigen voedselbos. Een hectare grond bij Schellinkhout in Noord-Holland die ze aangekocht en gaandeweg omgevormd heeft tot een eetbaar perceel. De filosofie dat een beter leven begint bij jezelf wordt hiermee uitgedragen. Met het boek Voedselbosrand is er een brug geslagen tussen een permacultuurmoestuin aanleggen en een voedselbos opstarten. Een erfafscheiding van redelijk formaat leent zich al voor de aanplant van een strook oogstgevende planten.

Ontwerper
Madelon Oostwoud is ontwerper en heeft ook een online cursus gemaakt waar ze stap voor stap het proces van een tuinontwerp toelicht in de vorm van duidelijke video’s. Deze kennis is ook verwerkt in haar boek Voedselbosrand. Ze geeft veel informatie over het logisch en functioneel indelen van een voedselbosrand voorzien van aantrekkelijke eigengemaakte illustraties. 

Ervaringsdeskundigen
Door het hele boek heen komen diverse mensen met verschillende achtergronden aan het woord die al een voedselbos begonnen zijn. Allemaal met de behoefte om dit  landbouwsysteem te stimuleren en het rendabel te maken.
Het zijn inspirerende verhalen waar ieder zijn of haar eigen antwoorden in vindt tijdens het realiseren van een voedselbos(strook). Er valt ongelooflijk veel kennis te verzamelen en ideeën op te doen tijdens het lezen van al deze beschreven initiatieven. Door experimenten, fouten maken hiervan leren worden de successen beschreven.  Deze waardevolle informatie kan degene die een voedselbosrand overwegen helpen om weloverwogen keuzes te maken. En wie hier nog niet genoeg aan heeft kan de websites van deze initiatieven opzoeken en vindt hier ook nog opleidingen en cursussen.

Technisch Weekblad

Specialistische kennis
Manon Oostwoud beschrijft in samenwerking met specialisten de kwaliteit van de bodem aan de hand van o.a. indicatorplanten. Aan bod komt de verbetering die voor iedere bodem mogelijk is waardoor er oogstgevende planten kunnen groeien. Ook wordt de natuurlijke stikstofkringloop uitgebreid behandeld en wordt door deskundige Marc Siepman een oplossing beschreven voor het huidige stikstofprobleem. Dit vraagt een totaal andere soort landbouw, waar het doel is voedsel van een zo hoog mogelijke kwaliteit te produceren. Nu gaat het nog om de kwantiteit met alle nadelige gevolgen van dien. Als we de kwaliteit voor ogen houden zijn biodiversiteit en gezondheid de speerpunten. Dit is een veel duurzamere vorm van landbouw waar alle voedselbosinitiatieven een rijke bijdrage aan leveren.

Extra plantenlijst
Bij de uitgave van het boek Voedselbosrand hoort de informatieve bijlage: Plantengids voor voedselbosranden. De planten zijn  gemakkelijk te selecteren doordat ze ingedeeld zijn in categorieën met per plant de eetbaarheid en belangrijkste vereisten vermeld. De auteur benadrukt het belang van het kiezen voor biologische soorten om plantmateriaal zonder pesticiden en chemische meststoffen aan te schaffen.  De piramide voedselketen begint immers bij de bestuiving van gewassen. Als we deze gewassen vrij van chemicaliën  aanbieden aan de nectar verzamelende insecten, bouwen we aan een sterke basis van onze gezondheid. De bestoven bloemen leveren vruchten op die wij weer nuttigen.  

Goed voorbereid
Madelon Oostwoud heeft met het schrijven van Voedselbosrand de theorie met de praktijk gecombineerd. Ze spreekt uit eigen ervaring maar laat ook deskundigen aan het woord die het hele proces van het aanleggen en beheren van voedselbossen aan het doorlopen zijn. Vanuit diverse perspectieven wordt deze vorm van boslandbouw op een hele begrijpelijke manier uitgelegd. En hiermee kan iedereen die wil experimenteren met eetbare gewassen een vliegende start maken!

Voor het eerst gepubliceerd op Bazarow