"Ik heb altijd gedacht dat het Paradijs een soort bibliotheek zou zijn" - Jorge Luis Borges

Wij zijn de Bickers!

Woensdag, 3 november, 2021

Geschreven door: Simone van der Vlugt
Artikel door: Henk Slechte

Amsterdamse regentenfamilie te midden van de macht

[Recensie] Het regentengeslacht Bicker speelde in 16de- en 17de-eeuws Amsterdam een hoofdrol. De familie Bicker is prominent aanwezig in de wetenschappelijke historische literatuur, maar Wij zijn de Bickers! is het eerste boek over haar geschiedenis.
Het begint bij Pieter Gerritsz. Bicker, die in de 16de eeuw als brouwer in Amsterdam de basis legde voor het kapitaal en de status van de familie, en eindigt met Wendela Bicker, getrouwd met raadpensionaris Johan de Witt. De lezers maken kennis met de hele familie, van wie de auteur het leven tot in detail beschrijft, zeker Wendela Bicker en Johan de Witt. Interessant, omdat de raadpensionaris doorgaans in zijn andere hoedanigheden wordt beschreven. Dit deel van het boek maakt vooral nieuwsgierig!

Van der Vlugt beschrijft grote gebeurtenissen en de rol van de Bickers daarin aan de hand van literatuur en archiefbronnen. Daaronder citaten uit brieven, die zo lijken te zijn gekozen dat ze ook iets zeggen over de manier waarop men communiceerde, welke toon men koos. De Bickers waren in alle opzichten kinderen van hun tijd, zo blijkt wel uit Van der Vlugts verhaal over hoe ze hun politieke macht gebruikten en hun beurzen vulden, onder meer door slavenhandel. Dit is zeker geen hagiografie dus, wel een interessant voorbeeld van het voor de professionele historicus wat lastige genre van de literaire non-fictie. De auteur wordt als schrijfster van romans en misdaadverhalen niet gehinderd door de afstand die de historicus tot zijn onderwerp houdt. Ze laat haar verbazing over wat ze in de bronnen vindt de vrije loop en schetst daarmee een prikkelend maar soms ook onvolledig en subjectief beeld van haar personen en hun tijd. Een compliment verdient ze voor het apparaat, waarin ze per hoofdstuk de gebruikte literatuur en bronnen beredeneert. Een stamboom, een index en een plattegrond maken dat apparaat volledig. Kortom, een toegankelijk boek voor wie geen behoefte heeft aan een wetenschappelijke analyse, maar een indruk wil krijgen van het leven van een regentenfamilie in Amsterdam in de 16de en 17de eeuw.

Eerder verschenen in Geschiedenis Magazine

Ons Amsterdam