"Ik heb altijd gedacht dat het Paradijs een soort bibliotheek zou zijn" - Jorge Luis Borges

De stormachtige zestiende eeuw

Woensdag, 6 september, 2023

Geschreven door: Simone van der Vlugt
Artikel door: Wilma Hartman

Geschiedenis van Alkmaar en omgeving

[Recensie] Op de kaft van dit prachtige hardcoverboek is duidelijk een afbeelding van een oorlog te zien die goed in overeenstemming is met de titel. Eigenlijk is de titel niet compleet zonder de ondertitel van Alkmaar en omgeving. Want daar speelt dit boek zich af.

De familie van Foreest staat centraal in dit non-fictieboek. De geschiedenis van de zestiende eeuw wordt afgewisseld met vier korte (fictie) verhalen over het leven van de familie Foreest in de zestiende eeuw. Het eerste verhaal staat aan het begin van het boek. We maken kennis met Jorden van Foreest, 23 jaar en verloofd met Margriet. De vraag die centraal is, moeten ze vluchten naar de Abdij van Egmond of in Alkmaar blijven waar de soldaten binnentrekken.

Het tweede verhaal gaat over Geertruid van Foreest, de dochter van Jorden. Geertruid heeft verkering met een protestantse jongen, uiteraard in het geheim. Dit korte verhaal vertelt over de inquisitie en de gevolgen daarvan.

Het derde verhaal gaat over Nanning van Foreest, de broer van Geertruid. Hier speelt de keuze voor de Spanjaarden of voor de prins en de geuzen.

Archeologie Magazine

Het vierde verhaal gaat over Maritge van Foreest, de jongste zus van Geertruid en Nanning. Hier staat de kracht van de vrouwen centraal. Deze vier verhalen worden gevolgd door een uitgebreide beschrijving van het thema dat centraal staat in de vier verhalen en van de periode waarin deze personages leefden. Ook dit flinke stuk non-fictie is nergens saai maar prachtig beschreven door Simone van der Vlugt zoals alleen zij dit kan. Zij weet er een prachtig geheel van te maken.

Weerstand bieden aan het Spaanse Rijk
Het boek zit heel goed in elkaar. Het verhaal van ieder van de hoofdpersonages is zo beeldend geschreven dat je daadwerkelijk in de zestiende eeuw bent en meeleeft met Jorden, Geertruid, Pieter en Nanning. Het stuk non-fictie is een stuk zakelijker maar nog steeds boeiend beschreven. Het is wel een boek waar je je aandacht bij moet houden. Het is een boek waarvoor je de tijd moet nemen om te lezen en dan is het puur genieten. De schrijfstijl is prachtig en ook het boek met prachtige (kleuren)foto’s en tekeningen is een lust voor het oog. De foto’s dragen ook bij aan het beter begrijpen en visualiseren van de tekst. Het gebruik van oud-Nederlands is lastig te lezen, maar zorgt ervoor dat je je echt in de 16e eeuw waant. Zoals Simone van der Vlugt zegt:

“Ik ben vast niet de enige die weleens in de tijd terug geflitst zou willen worden om rond te kijken in die middeleeuwse wereld. Met dit boek kan dat. Je hoeft het alleen maar open te slaan.”

Het is heel boeiend om te lezen dat wij denken te leven in een heel erg ruige tijd met veel geweld. Nu de 16e eeuw was als je De stormachtige zestiende eeuw leest nog veel ruiger. Als je leest over de straffen voor vergrijpen of de inquisitie. En wat denk je ervan om in een oorlog overgoten te worden met pek? Ook het belegeren van steden zoals ze dat ook goed konden in de 16e eeuw. Helaas kunnen we dat nog steeds, kijk maar naar de Oekraïne.

Eerder verschenen op Boeken-cast