"Ik heb altijd gedacht dat het Paradijs een soort bibliotheek zou zijn" - Jorge Luis Borges

De magische apotheek 3 - De strijd om de meteoor

Zaterdag, 19 maart, 2022

Geschreven door: Anna Ruhe
Artikel door: Demi Stein

Geuren kunnen voelen

[Recensie] Lucie heeft in deel één ontdekt dat er een magische apotheek onder hun huis zit. Hier worden magische geuren ontwikkeld waar sterke, maar ook gevaarlijke krachten in zitten. Inmiddels is bekend dat Lucie een sentifleur is. Dit betekent dat ze niet alleen geuren kan ruiken, maar ook kan voelen! Ze wil graag alles te weten komen over hoe dit werkt.

Er ligt echter nog wel een gevaar op de loer. Syrell de Richemont, de leider van de Eeuwigen, wil overal ter wereld nieuwe magische apotheken openen en daar geurtjes verkopen die de wereld in gevaar kunnen brengen.

Thuiskomen
Na twee delen heb je als lezer een duidelijk beeld over wat de magische apotheek inhoudt en hoe het eruit ziet. Het is daarom ook fijn om terug te keren naar deze wereld, met zijn geurpotjes en spannende mysteries. Een soort fijn thuiskomen.

Echter is het zo dat je, juist doordat je de omgeving en omstandigheden nu wel kent, wenst om een ontwikkeling bij de personages mee te maken. In deel één en twee is het logisch dat de kinderen veelal zoekende zijn in hetgeen wat zij meemaken, maar nu we in deel drie zijn aanbeland verwacht je toch wat meer kennis van zaken en diepgang bij de personages. Dit blijft helaas uit. De kinderen blijven vrij oppervlakkig, lijken niet ouder te worden (terwijl hetgeen wat er gebeurt tè veel is om realistisch in een hele korte tijd te laten gebeuren) en ze zijn nog altijd zoekende naar hun plek binnen de magische apotheek.

Nederlandse Natuurkundige Vereniging

Avontuurlijk gevoel
Hierdoor blijft de spanning ook matig. Er komt weer een probleem aan, wat dezelfde manier van spanningsopbouw bevat als deel één en deel twee. Het voelt hierdoor niet als een nieuw probleem en het avontuurlijke gevoel blijft weg. Het resulteert in een verhaal waarvan je de afloop eigenlijk al wel weet en waarbij het tussenstuk niet voor vernieuwing zorgt.

Een magisch geheel
De schrijfstijl van Anne Ruhe blijft even prettig als de voorgaande delen. De tekst is makkelijk te begrijpen en het verhaal is goed te volgen. In combinatie met de prachtige zwartwit illustraties van Claudia Carls blijft het geheel magisch aanvoelen. De setting van de magische apotheek blijft op deze manier leuk om over te lezen. De illustraties geven een beeld van hoe de personages, de geurflesjes en de omgeving eruitzien. Hierdoor krijg je als lezer duidelijkheid over hoe alles eruitziet en dit zorgt ervoor dat het verhaal levendiger en werkelijker aan voelt.

Anne Ruhe is geboren in Berlijn. Inmiddels heeft ze 15 titels op haar naam staan. Ze begon met schrijven na de geboorte van haar eerste zoon.

Het toernooi van de parfumeurs.

Voor het eerst verschenen op Meerboekenblog2

Boeken van deze Auteur:

De vermiste fee

De stad van de verloren tijd

Het toernooi van de parfumeurs

Het mysterie van de zwarte bloem

De erfenis van Villa Evie

De magische apotheek - De strijd om de meteoor