Als kikkers gaan keten

Zaterdag, 16 juli, 2022

Geschreven door: Dav Pilkey
Artikel door: Rita Pontororing

Zit eerst, ren zeven

[Recensie] Kleine Karel de minikat uit de serie Dog Man heeft nu een eigen rol in de serie Kleine Karels Tekenclub. In deze nieuwe serie geeft Kleine Karel tekenles aan een klas kikkers. Dat is al een hilarisch gegeven, kikkers in een klas.

Dit tweede deel Als kikkers gaan keten start met de tekenles die Kleine Karel geeft over perspectief tekenen. Denk niet dat dit zo geaccepteerd wordt door de klas. Nee, er gaat eerst ruzie aan vooraf dan vindt de klas het onderwerp “saa-haai”. Maar al gauw komen ze er achter dat het wel degelijk leuk is. De aanpak van Kleine Karel valt in goede aarde. Dat betekent nog niet dat er geen ruzie meer gemaakt wordt.

In dit korte hoofdstuk worden kinderen geprikkeld om met perspectief tekenen te werk te gaan. Heel leuk aangeboden. De ruzietjes die gemaakt worden zijn grappige intermezzo’s.

Dan moet er een belofte volgen dat er niet meer wordt gekeet, en dat er geen ruzie meer wordt gemaakt. Straf volgt als de belofte wordt gebroken, klusjes doen. Dat is echt straf. De kikkers houden meer van strips dan van klusjes, dat is leuker en daar zijn de kikkers goed in.

Er worden leuke strips geschreven, ook inspirerend voor kinderen om te lezen hoe de kikkers dat aanpakken.

Daarnaast is er plek voor wijsheden. Kikker Melvin krijgt een lesje om naar de ander te kijken vanuit een ander perspectief. Daar moet hij een strip over maken.

Tussendoor worden er tekentips gegeven, in veertien stappen een figuurtje tekenen uit de strip. Tijd voor moeilijke woorden is er eveneens. Op een grappige en heldere wijze uitgelegd. Heel speciaal is de aandacht voor Japanse tekens.

Alhoewel de graphic novel druk en simpel overkomt zijn het toch aardige verhalen met zoals eerder genoemd interessante weetjes. Op de pagina ‘Opmerkingen en Weetjes’ wordt bijvoorbeeld uitgelegd wat “Zit eerst, ren zeven” betekent.

Op de laatste bladzijde van Kleine Karels tekenclub, Als kikkers gaan keten is informatie te lezen over Dav Pilkey, schrijver en illustrator. Over de schrijver staat onder andere dat hij kinderen wil aanmoedigen om ongeremd creatief te zijn. Dat geeft hij  in deze strip zeker mee.

Bovendien zijn de stripverhalen vooral geschikt om kinderen die niet zo graag lezen aan te moedigen om dit toch te proberen. De teksten bij de strips zijn heel kort evenals de hoofdstukken. Er zit weliswaar weinig verhaal in en een lijn van het ene hoofdstuk naar het andere is niet altijd te vinden. Toch spreekt deze graphic novel kinderen zeker aan.

LeesfragmentVoor het eerste gepubliceerd op Bazarow

TijdvoorTijdschriften