Dog Man - De bal is hond

Zaterdag, 23 oktober, 2021

Geschreven door: Dav Pilkey
Artikel door: Nico Voskamp

Flauwer kan niet, en toch leuk

[Recensie] Dog Man, wie heeft er niet van hem gehoord? Deze recensent ook natuurlijk, al was dat eerlijk gezegd alleen van boekomslagen op Bazarow.com. Maar altijd tuk op stripverhalen, deden we nader onderzoek en bleken die boekomslagen met de boeken er nog in, wel heel erg goed te verkopen. Tijd voor een dieper gaand, geheel onafhankelijk en waardenvrij consumentenonderzoek.

De Nederlandse titel is prettig woordspelig bedacht. De oorspronkelijke titel: Dog Man, for whom the ball rolls. Geinige verbastering van een hele bekende Hemingway-titel en een al net zo geinige, geslaagde vertaling van Tjibbe Veldkamp. We nemen een kijkje in dit deel 7 van de serie alweer.

Het verbaast niet dat de hoofdpersoon een hond is. In een soort Supermanpak doet hij, net als echte superhelden, het Goede. Maar dan onhandig. Ongeremd. Zonder nadenken. Passioneel. En Recht voor z’n Raap. Zodat zijn acties best vaak uitmonden in rampen als hij weer eens ongebreideld los gaat.

Nou heeft Dogman ook geen makkelijk leven, eerlijk is eerlijk. De hele dag zit zijn grote vijand hem dwars: Karel de Kat, alias de meest moreel verwarde kat ooit. Die niet alleen gemeen is, maar ook doortrapt en meedogenloos. Gelukkig heeft Dog Man drie fantastische vrienden: Zoezoe: beste poedel ooit, Pien Petjeaf: beste verslaggever ooit, en Baas: beste baas ooit. Die vrienden helpen hem door de moeilijkste perioden heen want zoals gezegd: zijn leven is lijden.

Archeologie Magazine

Dat ligt aan schrijver/tekenaar Dav Pilkey, die het zijn Dog Man constant moeilijk maakt. En hem eenvoudig maar doeltreffend tekent. Een kat van Pilkey kun je moeiteloos als kat herkennen, maar een professionele tekenaar zou zich waarschijnlijk schamen voor de knullige tekeningen. Het zijn een soort van dieren, zoals een kind ze zou tekenen, en dat is tegelijk de kracht van die stijl.

Ook laat Pilkey zijn honden, katten, krokodillen en apen in de krankzinnigste situaties verzeild raken. Waar Dog Man dan weer aparte maar humoristische oplossingen voor bedenkt. De charme van de verhalen spreekt voor zich, en de verkoopcijfers nog meer. Schrik niet als uw dochter/zoon thuiskomt met een Dog Man boek, laat haar/hem met rust om ervan te genieten.

Ook verschenen op Nico’s recensies en Tiktok

Boeken van deze Auteur:

Kapitein Onderbroek en de revanche van de radioactieve robo-boxers

Kleine Karels tekenclub 3 - Per ongeluk expres

Moeders mooiste

Als kikkers gaan keten

Misdaad en blaf