Basta!

Zaterdag, 4 januari, 2020

Geschreven door: Jet van Vuuren
Artikel door: Inge Brunekreef-Harbers

Heerlijke vrouwenthriller met een vleugje voorspelbaarheid

[Recensie] In Basta word je meegenomen in de verhalen van Bella en Lynn. Lynn is na een korte verliefdheid al snel getrouwd met de twintig jaar oudere Matthew. Die heeft uit een eerder huwelijk al twee kinderen, die flink aan het puberen zijn. Lynn werkt bij een uitgeverij en samen met de zorg voor haar stiefkinderen, vergt dit heel veel van haar. Geen wonder dat ze tegen een burn-out aan zit. Haar huwelijk is niet wat ze ervan verwacht en ook heeft ze geen goede band met haar stiefdochters, terwijl ze wel erg haar best doet.  

Chalet van tante Bella

Wanneer ze door een ongeluk thuis komt te zitten, krijgt ze de vraag of ze het chalet van haar vermiste tante Bella leeg wil ruimen. Aangespoord door haar moeder vertrekt Lynn naar het vakantiepark in Drenthe. Hier hoopt ze tot rust te kunnen komen. Maar er blijkt van alles mis te zijn bij tante Bella. Lynn weet niet goed wie ze wel of niet kan vertrouwen

Dochters met smartphones

Jet van Vuuren heeft, zoals ik van haar gewend ben, een plezierige en vlotte schrijfstijl.  Veel is herkenbaar en de personages heeft ze sterk neergezet. De twee dochters met de smartphones en hun gedrag, de onsympathieke Matthew waar ik meteen een naar onderbuikgevoel bij had. En dan de gevoelige Lynn. Je voelt haar angst en je beleeft haar zoektocht naar tante Bella mee. Ook de omgeving heeft ze goed weten neer te zetten. 

Sprongen in het verleden

Basta speelt zich af vanuit het perspectief van Lynn. De sprongen in het verleden geven je een beeld van wie Bella is. Je krijgt ook door wat er met deze tante is gebeurd. Op dit punt wil je blijven doorlezen. Echter: bepaalde wendingen zijn voorspelbaar en komen dan ook niet als een verrassing.  Hierdoor ontbreekt de echte spanning die je van een thriller verwacht. En toch: wanneer de verhaallijnen van Bella en Lynn bij elkaar komen, heeft het toch nog een verrassende plottwist.

Sociologie Magazine

Voor het gepubliceerd op De Leesclub van Alles

Boeken van deze Auteur:

Obsessie

De Minnaar LP

De verrassing

Vluchtweg

Basta!