Berlage en een boef in het museum

Zaterdag, 6 maart, 2021

Geschreven door: Georgien Overwater
Artikel door: Rita Pontororing

Met Berlage, Vos en Georgien naar het Kunstmuseum

[Recensie] Wie wil er nou niet iets leuks aan de muur? Een kunstwerk bijvoorbeeld. Dat bedacht Vos op een dag. Vos woont in een hol in de duinen en dus niet zo gek dat hij naar het Kunstmuseum in Den Haag rent. Het museum herken je gelijk in de prachtige illustratie op de cover van Georgien Overwater.

Tja, er staat natuurlijk een suppoost die Vos verbiedt om binnen te komen. Bij Vos hoort niet voor niets het etiket ‘sluw’, hij komt binnen. En hij sluipt door alle zalen.

Doordat Vos door veel zalen trekt, komt hij verschillende kunstwerken tegen. Opeens ontdekt hij een prachtige hoge vaas. Vos weet kunst wel op waarde te schatten, hij heeft zijn oog laten vallen op één van de twee zeldzame Delftse blauwe bloemenpiramides. Het Kunstmuseum heeft in 2020 twee bloemenpiramides uit de zeventiende eeuw aangeschaft. Prachtige vazen in Chinese stijl. Natuurlijk kan Vos er niet zo maar mee naar buiten lopen. Een suppoost betrapt Vos en zet hem weer buiten.

Nu volgt er tijdens het voorlezen natuurlijk een gesprek dat je in een museum echt nergens aan mag komen. En zeker niet iets meenemen. Maar goed, dat mag nergens.

Boekenkrant

’s Avonds lukt het Vos binnen te komen. Hij verzamelt weer een aantal kunstwerken maar wordt nu betrapt door meneer Berlage. Dit kunnen kinderen vreemd vinden. In het begin wordt Berlage geïntroduceerd met de vermelding dat hij stierf voordat zijn museum klaar is. Nu komt hij oog in oog te staan met Berlage.

Meneer Berlage heeft in elk geval een leuke oplossing voor Vos.

En Overwater heeft haar twee openingspagina’s gebruikt om op een knappe wijze te vertellen over het gebouw van Berlage. De bijpassende illustraties ondersteunen haar verhaal.

De prachtige illustraties laten eveneens de kunstvoorwerpen in het museum zien. Haar losse tekenstijl, nergens rechte lijnen, doen vrolijk aan. En misschien wel stimulerend om zelf creatief aan de slag te gaan. Dat is ook te zien in haar boek Rotterdam waarin haar tekenstijl voor Urban Sketchers uitnodigend is om met haar Rotterdam aan te doen.

De illustraties in Berlage en een boef in het museum nodigen uit om met het boek door het museum te gaan op zoek naar de kunstwerken die Vos tegenkomt en mee wil nemen. Èn om kennis te maken met het werk van architect Berlage! Òf naar het kinderatelier te gaan om zelf creatief te zijn en om thuis een mooie plek uit te zoeken om je kunstwerk op te hangen. Of misschien wel neer te zetten.

Kijk ook eens hoe de teksten verwerkt zijn tussen de illustraties. Dat zijn toch net kleine illustraties.

Een aanrader.

Voor het eerst gepubliceerd op De Leesclub van Alles

Boeken van deze Auteur: