Mr. Swipe Right

Zaterdag, 20 maart, 2021

Geschreven door: Nicola May
Artikel door: Patrice van Trigt

Laat je meevoeren in een verhaal dat zo recht uit de maatschappij is geplukt

[Recensie] Na twaalf jaar een relatie te hebben gehad met Jamie is Cali weer alleen, en dat valt niet mee. Ze is dertig, heeft een kinderwens die verder weg lijkt dan ooit en zit opgescheept met een slecht opgevoede roodstaartpapegaai in een tweekamerflatje. Al haar vrienden lijken het voor elkaar te hebben en beginnen aan een nieuwe fase in hun leven. Cali ook, alleen niet die fase die ze voor ogen had.

Gelukkig heeft ze het goed voor elkaar als het op haar werk aankomt. Als eventmanager bij The Bridge Hotel heeft ze het enorm naar haar zin. Het team waarmee ze al jaren bruiloften en feesten organiseert ziet ze niet alleen als collega’s, ze gaan ook vriendschappelijk met elkaar om. Zij zien dan ook hoe Cali gebukt gaat onder het verdriet van de breuk met Jamie, vooral vanwege de manier waarop dat is gegaan. Dat verdient geen schoonheidsprijs.

Vriend en collega Adam heeft het ultieme idee! Hij vindt dat Cali een online datingprofiel moet aanmaken en zo weer iemand moet gaan zoeken die het wel goed met haar voorheeft. Aanvankelijk is ze nog wat terughoudend, daten via internet is zó niet haar ding maar vanwege haar drukke werk lijkt het wel ideaal. Het is een kwestie van swipen totdat ze een match vindt. Toch? Vriendin Annie, zelf moeder en getrouwd, is haar grootste supporter in deze onderneming.

Welkom in de wereld van het online daten! Samen met Cali, en haar hilarische vrienden, ontdek je de voor- en nadelen van dit fenomeen. Niet meer weg te denken blijkbaar, maar voor velen nog een stapje te ver. Aangemoedigd door Adam en Annie laat Cali zich overhalen en verkent de datingscene. Vrij snel al heeft ze in de gaten dat veel dates uit zijn op casual contacten, niks voor haar. Toch? Of is het niet zo’n gek idee om eerst de markt wat te verkennen voordat ze zich weer vastlegt in een relatie?

Ons Amsterdam

Met de knappe Will heeft ze een digitale match en ze ontmoeten elkaar. Wow, dat zag ze niet aankomen! Dit smaakt naar meer. Cali verkent de mogelijkheden en lijkt de valkuilen wel te zien. Want dat die er zijn is wel duidelijk. Niet alleen met Will ziet ze mogelijkheden, er zijn ook andere kandidaten. Ideaal dit, het is écht een kwestie van swipen op je telefoon en je spreekt iets af. Er gaat een wereld voor haar open.

Annie is haar beste vriendin en adviseert Cali op de vrijersmarkt. Hilarische gesprekken vinden plaats, de meiden hebben de grootste lol maar ontdekken ook dat niet alle mannen de beste intenties hebben. Je kunt swipen tot je een ons weegt, het moet nog maar blijken of de match ook in real life er eentje made in heaven is. En dat blijkt bij lange na niet altijd zo te zijn. Het is zo gemakkelijk je anders voor te doen online. De ideale omschrijvingen, dé mooiste foto om je zo gelikt mogelijk te presenteren. Cali is echt heel bleu in deze variant van een dating game, wat dát is het voor velen. Niet voor Cali.

Wat een heerlijke feelgood is dit! Een totaal ander verhaal dan de Cockleberry Bay trilogie ook. Nicola May is brutaler, vrijer en grappiger in Mr.Swipe Right. Ze kaart de ins- en outs aan die gepaard gaan met het daten en ik heb vreselijk gelachen. De manier waarop men een date regelt is tot daaraantoe maar het is juist wat volgt wat het zo hilarisch maakt..

Na wat verkenningsrondes en ongemakkelijke dates, die uitvoerig beeldend en grappig de revue passeren, ontmoet ze Mario. Wanneer Cali met hem date lijkt dit hét te zijn. Alle seinen gaan op groen, dit is de ware, dat kan niet anders. Dan merk je ineens hoe naïef Cali is. Goedgelovig en goed van vertrouwen, een beetje raar wanneer je nagaat hoe ze door Jamie aan de kant is geschoven. Grappig was weer wel hoe ze invulling geeft aan de dates en dat logistiek aanpakt. Het ‘niemand mag het weten’ en stiekeme is gedoemd ontdekt te worden en May beschrijft dat allemaal zo ontzettend grappig en onhandig dat het haar vergeven is dat het allemaal ook wat voorspelbaar is. Het maakt niet uit, dit verhaal is puur vermaak en doet waar het voor gemaakt is: het laat je lachen en meegenieten. Je waant je samen met Cali, en vergeet Annie en Adam niet! op mannenjacht en dat is gewoon té leuk.

‘De lijdensweg van nog een drankje met deze man was net zo erg als in de file staan.’

May gaat voor de ultieme match en het droomscenario, en past wat geforceerde toevalligheden toe die helemaal niet erg zijn. Mr.Swipe Right heeft romantiek, humor, vriendschap én een maatschappelijke boodschap voor je in petto. Het boek is vlot geschreven, de personages zijn innemend óf juist niet: het is gewoon een lekker verhaal. Verwacht geen zware literaire kost of heftige dialogen, maar geniet van de luchtige sfeer, de onhandige toespelingen en de grappen.

Ik vond dit oprecht een leuk verhaal en was verbaasd over deze kant van Nicola May. Ze is lang niet zo braaf als ze met Cockleberry Bay doet geloven, en zo’n verrassing is leuk. De humor is gortdroog, voor mij typisch Engels en dus te grappig. Laat je meevoeren in een verhaal dat zo recht uit de maatschappij is geplukt. Geniet van de vriendschappen, de verrassingen en natuurlijk de (hopeloze) romantiek. Mr. Swipe Right is een traktatie om te lezen! 4 sterren dan ook.

Eerder verschenen op Perfecte Buren

Boeken van deze Auteur:

Mr. Swipe Right

Cockleberry Bay 4 - Winter in Cockleberry Bay

Cockleberry Bay 3 - Een nieuwe kans in Cockleberry Bay

Cockleberry Bay 2 - Ik zie je in Cockleberry Bay