"Ik heb altijd gedacht dat het Paradijs een soort bibliotheek zou zijn" - Jorge Luis Borges

De dagen van de bluegrassliefde

Zaterdag, 26 maart, 2022

Geschreven door: Edward van de Vendel
Artikel door: Joost Zuijderduijn

Een waanzinnig mooi verhaal

[Recensie] Tycho heeft na zijn eindexamen geen grote studieplannen, maar gaat juist alleen op reis. Hij vertrekt naar een Amerikaans kinderkamp als junior begeleider, waar kinderen van over de hele wereld deel aan nemen. Op de heenreis ontmoet hij Oliver, een van de andere begeleiders. Hij komt uit Noorwegen en houdt van voetbal, en ondanks hun verschillen leren de twee elkaar goed kennen. De zomer pakt heel anders uit dan Tycho had verwacht, want het verandert zijn leven voorgoed.

De dagen van de bluegrassliefde is een boek dat al jaren geleden is verschenen, maar in de tussentijd had ik het boek nooit opgepakt. Nu zijn we jaren later en nu wordt het boek vertaald naar het Engels, een enorme prestatie voor Nederlands werk! Het boek is nu uitgekomen met een nieuwe cover, dus het werd voor mij hoog tijd om dit boek op te pakken. Is het boek echt zo mooi dat het een vertaling waard is?

Edward van de Vendel is een geweldige auteur die in toch een vrij dun boek, zoveel te vertellen heeft. Edward weet een tijdloos verhaal te schrijven over een warme zomer in Amerika, een boek waar ik meteen een zomers gevoel van kreeg. Je merkt maar aan een paar kleine dingen (zoals het feit dat Tycho nauwelijks bereikbaar is voor zijn ouders en zij voor hem) dat het boek niet vrij recent is verschenen, waardoor elke lezer ongeacht leeftijd meegesleept kan worden door dit verhaal. De schrijfstijl deed mij een beetje denken aan die van Benjamin Alire Sáenz, en dat zegt een hoop!

De liefde tussen Tycho en Oliver is zo oprecht en hartverwarmend, en laat zo goed zien dat de liefde prachtig is, en dat het niet moet uitmaken welk geslacht je partner heeft. Ik dacht altijd dat Becky Albertalli het eerste queer YA-verhaal had geschreven wat zo veel betekende voor lezers, maar ik had het helemaal mis. Dit boek is een eyeopener geweest voor zo veel homoseksuele jongeren de afgelopen jaren, en dat gaat het de komende tijd nog veel doen nu het boek wordt vertaald door Engelse lezers. Elke zin, elke bladzijde, elk hoofdstuk is raak, en Oliver en Tycho worden al snel twee personages waar je dol op wordt.

Ons Amsterdam

De dagen van de bluegrassliefde is een waanzinnig mooi verhaal waar veel queer jongeren zich in kunnen vinden. Hopelijk kunnen nu nog meer lezers dit verhaal ontdekken, en we kunnen ook nog uitkijken naar de andere twee boeken over Oliver en Tycho die in een nieuw jasje uit gaan komen! Haal het boek snel in huis, zodat je alvast een zomers gevoel kan krijgen.

Eerder verschenen op Nerdy Geeky Fanboy