Een kleine geschiedenis van de mens door dierenogen

Zaterdag, 21 januari, 2023

Geschreven door: Joukje Akveld, Djenné Fila
Artikel door: Demi Stein

De dieren vertellen hun verhaal  

[Recensie] De mensheid leeft al jarenlang samen met dieren en heeft ook al veel meegemaakt samen met dieren. Dieren hebben ook al lange tijd een belangrijke rol in ons leven. Sommige dieren worden als heilige dieren gezien, andere dieren worden zelfs gebruikt bij (dieren)proeven.

Joukje Akveld neemt je in Een kleine geschiedenis van de mens door dierenogen mee in verhalen van dertig verschillende dieren. Zij hebben allemaal een uitzonderlijk en bijzonder verhaal. De teksten van Akveld worden begeleid met illustraties van Djenné Fila.

Voorouders
Iedereen krijgt op een gegeven ogenblik in zijn/haar leven geschiedenislessen. Geschiedenislessen die vrijwel altijd gaan over wat de men door de jaren heen allemaal heeft meegemaakt. Uiteraard is het interessant om te weten wat onze voorouders uitgespookt hebben, maar we horen vrijwel nooit iets over de rol van de dieren.

Dieren leven al jaren naast en met ons. Ze waren er tijdens oorlogen en belangrijke doorbraken, maar hier lees je vrijwel nooit iets over. Met Een kleine geschiedenis van de mens door dierenogen komt hier verandering in. Het is een leuke toevoeging aan je geschiedenislessen en daarnaast ook nog eens een prachtig boek om te zien.

Joukje Akveld is een Nederlandse schrijfster en journalist. Ze schrijft prentenboeken en non-fictie voor zowel kinderen als volwassenen. Enkele van haar boeken zijn vertaald naar het Engels, zelf vertaalt ze ook wel eens boeken. Twee van haar boeken hebben zilveren griffels ontvangen en Maximiliaan Modderman geeft een feestje is verkozen tot prentenboek van het jaar 2023.

Unieke en uiteenlopende verhalen
Een kleine geschiedenis door dierenogen vertelt dertig unieke verhalen door hele uiteenlopende dieren. Het zijn niet altijd de honden of de katten die bijzondere dingen hebben meegemaakt met mensen, maar het kunnen ook kakapo’s en apen zijn. Let hierbij wel op dat zaken die in het verleden gebeurd zijn, niet altijd leuke of mooie dingen zijn. De geschiedenis kent helaas vele nare gebeurtenissen, welke ook naar voren komen in dit boek. Hoe prachtig de illustraties ook zijn, het is daarom wel belangrijk hier rekening mee te houden tijdens het voorlezen. Het boek is geschikt voor kinderen vanaf tien jaar oud, maar het is eveneens interessant voor volwassenen.

Wat hebben dieren al veel doorstaan
Na het lezen van dit boek is er één ding dat zeker is, de dieren hebben al heel veel doorstaan sinds de mensheid op aarde is. Eén van mijn favoriete verhalen is het verhaal van de orka. Dit verhaal wordt verteld door de orka die ‘Willy’ in Free Willy heeft gespeeld. Een film die al een tijd bestaat, maar die ik ontelbare keren opnieuw gekeken heb. Het is bijzonder om te zien hoe de kijk van mensen op dieren in de loop van jaren verandert. Hoe een dier in eerste instantie gebruikt wordt door mensen, maar waar uiteindelijk toch de wens ontstaat om goed te zijn voor het dier.

De ontroerende, bijzondere en unieke verhalen worden begeleid door prachtige, sfeervolle en kleurrijke illustraties gemaakt door de Nederlandse Djenné Fila. Naast haar werk als illustrator probeert ze kinderen ook enthousiast te maken voor haar beroep door te vertellen over haar werk en korte filmpjes te laten zien hoe zij boekillustraties maakt. Haar illustraties zijn al in meerdere boeken te vinden. Voor haar illustraties in De Vuurvogel werd ze bekroond met een zilveren European Design Award.

Een kleine geschiedenis door dierenogen is een prachtig non-fictie boek. Hoewel het boek groot van formaat is en daarom lastig vast te houden is, is het zeker een aanrader om zowel thuis als op school in de kast te hebben staan. Er valt veel te leren.

LeesfragmentEerder verschenen op Meerboekenblog

Boekenkrant

Boeken van deze Auteur: