"Ik heb altijd gedacht dat het Paradijs een soort bibliotheek zou zijn" - Jorge Luis Borges

Recensie: Endangered places

Dinsdag, 26 september, 2023

Geschreven door: Claudia Martin
Artikel door: Evert van der Veen

Kwetsbare schoonheid

Dit Engelstalige boek verschijnt met de opdracht aan de lezer om ons culturele erfgoed in de breedste zin van het woord – zowel architectuur als natuur – te beschermen.

De opzet is volgens de werelddelen en ieder hoofdstuk is voorzien van een korte inleiding. Opvallend is wat hier wordt genoemd: de oudst gedocumenteerde vorm van menselijk ingrijpen is de Beemster, de Hollandse polder die in 1612 werd drooggelegd.

Endangered places presenteert natuur en fauna, gebouwen en steden. Daarbij zijn er onderwerpen die je niet direct zou verwachten zoals het ijzeren spoorviaduct uit 1877, op het traject Derbyshire – Nottinghamshire.

Van heel andere aard is de Gironde in Acquitane, het grootste estuarium in West-Europa. Een fraaie opname in een perspectief dat het eiland goed in beeld brengt, is die van het Duitse Waddeneiland Sylt. Sfeervol is het Canal Grande van Venetië bij avond. Een schitterende luchtopname is die van de Nabyiotum vulkaan in het Turkana meer in Kenia.

Boekenkrant


Kilimanjaro
Venetië bestaat uit 118 eilanden die door 400 bruggen met elkaar zijn verbonden.

Bijzonder is de moskee Djenné in Mali, die bestaat uit zongebakken klei en ook met klei is bepleisterd. Hij moet jaarlijks worden bijgewerkt en daarom zijn er veel uitstekende palmstammen in de muren verwerkt zodat men hier op kan klimmen om de werkzaamheden te verrichten.

De natuur in Afrika krijgt terecht veel aandacht zoals het Ngorongoro natuurpark en de berg Kilimanjaro. Ook de natuur in Azië wordt ruimschoots belicht en bij Australië gaat de aandacht natuurlijk uit naar het kwetsbare Great Barrier Reef. Salar de Hoyuni in Bolivië is de grootste zoutvlakte ter wereld en ontstond 40.000 jaar geleden.

Bekende onderwerpen als de Dode Zee van Israël – Jordanië, Petra in Jordanië en het Taj Mahal mausoleum in India ontbreken niet in dit boek. De Chinese Muur, gebouwd in de periode 1368 – 1644, is overbekend maar komt fraai naar voren in deze opname.

Dit boek brengt op fraaie wijze een mooie mengeling van wereldwijde natuur en cultuur in beeld die onze bescherming verdient.

Claudia Martin schrijft over reizen voor Lonely Planet, Time Out en Cadagon Guides. Ze publiceerde boeken over geschiedenis, geografie en cultuur. Van haar verschenen onder andere The Wild, Wonders of the World en Secret Destinations.

Voor het eerst gepubliceerd op Bazarow