'Heartstopper 3'

Woensdag, 23 februari, 2022

Geschreven door: Alice Oseman
Artikel door: Perfecte Buren

De minste in de reeks

Let op! Spoilers uit deel 1 en 2!

Nick en Charlie gaan naar Parijs, de stad van de liefde! Ze gaan met school daarheen en alle vrienden van Charlie gaan mee. Nick en Charlie zijn van plan om daar hun vrienden te vertellen over hun relatie. Dit gaat gepaard met de nodige struggles en angsten. Daarnaast komt Nick erachter dat Charlie niet helemaal lekker in zijn vel zit en dat heeft grote gevolgen voor hun reis.

Na Heartstopper 1, waarin Nick en Charlie elkaar leren kennen, en Heartstopper 2, waar Nick en Charlie verliefd worden op elkaar, hebben we gelukkig niet lang hoeven wachten op deel 3! Ook dit deel, zoals inmiddels wel een beetje te verwachten is, bevat een trigger warning: dit verhaal bevat een vermelding van zelfverwonding en eetstoornissen. In alle drie de boeken komt naast alle strubbelingen van het uit de kast komen en alles wat daar bij komt kijken, vaak ook nog een ander thema aan bod. In het eerste deel was dat lichamelijk geweld en verbale homofobie, in het tweede deel pesten en homofobische beledigingen en nu in het derde deel zelfverwonding en eetstoornissen. Gezien de korte tijdspanne waarin het verhaal zich afspeelt, worden al die ‘extra’ thema’s misschien een beetje teveel van het goede en komt het wat geforceerd over.

Die extra thema’s liggen er alleen nu niet zo heel dik bovenop, zoals in de vorige delen wel het geval was. De focus ligt nu bij beide jongens. In het eerste deel was er meer aandacht voor Charlie en in het tweede deel voor Nick. Nu lees je eigenlijk gewoon hoe leuk de jongens het hebben in plaats van alle negativiteit waarmee ze moeten zien te dealen. Maar er mist wel wat diepgang in de personages. Nu Nick en Charlie in wat rustiger vaarwater zitten, was het een goed moment geweest om de vrienden misschien wat meer uit te diepen en ze op die manier wat beter te leren kennen.

Je vliegt weer heel snel door dit boek heen, net als met deel 1 en 2. Toen ik het boek binnen kreeg ging ik alleen even kijken hoe het eruit zag en na drie kwartier had ik het alweer uit. Aan de ene kant is dat natuurlijk een goed teken, maar aan de andere ook wel weer een beetje jammer, want je wil wat langer kunnen genieten van het verhaal van Charlie en Nick. Dit laatste bevestigt ook alleen maar mijn stelling die ik schreef in de recensie over deel 2: eigenlijk moet je wachten tot de serie compleet is en het dan een keer opnieuw lezen, zodat je helemaal in het verhaal zit.

Net als deel 2 bevat ook deel 3 extra content. Er zitten drie dagboekverhalen in, karakterprofielen van alle belangrijke personages, socialmedia posts van de vriendengroep, tekeningen van de slaapkamers van Nick en Charlie met uitleg over alle interessante items én een mini-comic over Toa en Elle.

Het verhaal las heel lekker weg en de tekeningen waren weer heel goed. Ik heb zeker wederom genoten van het liefdesverhaal. Maar toch ben ik niet zo enthousiast als ik was over deel 2, die 5 sterren kreeg, vanwege de extra thema’s en de weinige diepgang. 3 sterren voor Heartstopper 3.

Sanne

Eerder verschenen op Perfecte Buren.