"Ik heb altijd gedacht dat het Paradijs een soort bibliotheek zou zijn" - Jorge Luis Borges

Recensie geschiedenis: Het grote jaren 60 boek

Zaterdag, 3 februari, 2024

Geschreven door: René Kok, Erik Somers
Artikel door: Evert van der Veen

Tijdsbeeld van verandering

René Kok, onderzoeker bij het NIOD, en Erik Somers, historicus, stelden dit fotoboek van de jaren 60 samen dat voor wie in deze tijd is opgegroeid een feest van herkenning is. In de algemene introductie op de periode van de zestiger jaren wordt deze tijd getypeerd en komen ook ontwikkelingen in de wereld naar voren die invloed hebben op ons land. Het is de tijd van de protestgeneratie die maatschappelijk en politiek geëngageerd was, een periode waarin processen van ontzuiling en ontkerkelijking snel gingen.

Meer en minder
Vele uiterlijke en innerlijke veranderingen deden zich voor: “de mensen zagen er anders uit, gedroegen zich anders en gebruikten een andere taal” (p. 9). Deze veranderingen werden ook wel als volgt omschreven: “minder naar de kerk, meer naar school, minder werken en meer seks” (p. 9).

De foto’s zijn voorzien van vrij uitgebreide onderschriften waarin toelichting op de afbeeldingen wordt gegeven zodat de foto’s de nodige achtergrond krijgen.

Gemoedelijk en ouderwets
Vanuit de huidige optiek gezien, stralen veel foto’s een zekere gemoedelijkheid uit en komen ze op jongeren waarschijnlijk nogal ouderwets over. We zien beelden van een voorbije tijd die voor ouderen tot hun jeugdtijd behoort maar waarvan vrijwel niets meer over is: brommers, kruidenier, de Kever om maar enkele onderwerpen te noemen, zijn er niet meer. Ook de jeugdcultuur en destijds populaire bands, tv sterren komen aan de orde.

Boekenkrant

Spraakmakend en tijdsbepalend
De spraakmakende uitzending van Hoepla met de naakte vrouw in 1967 en de provo Roel van Duyn zijn tijdsbepalende beelden maar ook de aanslag op John F. Kennedy, 22 november 1963, krijgt de nodige aandacht. De foto’s zijn ontleend aan het Nationaal Archief in Den Haag en het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis in Amsterdam. Dit boek verscheen eerder in 2006; de huidige uitgave kent grotendeels nieuw fotomateriaal. In acht hoofdstukken komen aspecten naar voren als werk, gezag, amusement en kunst, vrije tijd en sport, het kind. Ieder hoofdstuk heeft een korte inleiding.

René Kok publiceerde eerder, samen met Erik Somers Stad in oorlog, Koloniale oorlog en Adolf Hitler. De beeldbiografie.

Voor het eerst gepubliceerd op Bazarow