Taartenboek

Zaterdag, 12 juni, 2021

Geschreven door: Toon Tellegen
Artikel door: Agnes Eikema

Taarten van Toon Tellegen

[Recensie] Dit boek had ik niet op een geschikter moment kunnen lezen dan in de week dat ik het gelezen heb. Deze week at ik namelijk drie soorten taart: zelfgebakken appeltaart, een stukje fruitvlaai en een stukje chocoladetaart. Heerlijk! Net als muffins, cupcakes en andere soorten baksels. Ik houd er helaas net iets te veel van, dus ik probeer mij vaak wat afzijdig te houden.
Nu ik Taartenboek van Toon Tellegen heb gelezen zit ik boordevol inspiratie om zelf weer eens een taart te bakken.

Taartenboek bevat namelijk over de meest bijzondere taarten. De dieren in het boek zijn allemaal lekkerbekken, ze houden allemaal van taart. Ieder dier heeft een bijzondere smaak, zo bakte de eekhoorn een beukennotentaart en de grauwe gans een watertaart. Het boek bevat veertien verhalen van dieren die vertellen over hun taart.
Het zijn, zoals gewend van Tellegen, licht filosofische teksten. Het mooist vond ik het verhaal over De kleine nachttaart met vlammen waarin de gloeiworm, de nachtvlinder, het vuurvliegje, de mot en de vleermuis om de taart zaten en er ondertussen van aten. Terwijl ze naar de vlammen op de taart kijken, hebben ze een prachtig gesprek over uit- en aangaan.

“Toen zei het vuurvliegje: ‘ Eigenlijk is aangaan hetzelfde als uitgaan, alleen de andere kant op’.
‘Ja,’ zei de mot, ‘welke kant op is uitgaan en welke kant op aangaan?’
Het vuurvliegje zei dat dat te ingewikkeld was om zo een-twee-drie uit te leggen en de gloeiworm vroeg of aangaan vooruitgaan was of juist achteruitgaan, en uitgaan misschien het omgekeerde.”

Het gesprek zit natuurlijk bomvol verwijzingen. Ze spreken over dat aangaan terwijl het nooit is uit geweest en over iets dat uit is terwijl het nooit is uitgegaan. Ieder dier overpeinst en denkt, ondertussen komt de zon op en de wind blaast de vlammen van de taart uit. De dieren vallen in slaap.

Geschiedenis Magazine

Recepten

Naast de bijzondere verhalen, zijn er ook nog eens bijpassende recepten opgenomen in het boek. Ieder verhaal wordt met een recept van een taart ondersteund. De recepten zijn gemaakt door Henja Schneider. Het ene recept klinkt wat lastiger dan de ander, maar in ieder geval ga ik een keer De hardste taart die ooit is gebakken maken die de bever en de specht hebben geprobeerd. Eigenlijk is het een enorme koek die je in stukken kan breken en ik hoop dat ik hier niet veel aan kan verprutsen.

De illustraties zijn verzorgd door Annemarie van Haeringen en zijn een goede aanvulling op de verhalen en de recepten. Ik vind dat de verschillende onderdelen in het boek perfect op elkaar afgestemd zijn, het klopt gewoon.

Het Taartenboek van Toon Tellegen is letterlijk en figuurlijk heerlijk lichte filosofische kost.

Eerder verschenen op boekenz